Vegetariska världsdagen – en ganska vanlig dag i skolrestaurangen

Den 1:a oktober firas den vegetariska världsdagen, en dag som instiftades 1977 av International vegetarian union. Det är väl ingen dag som gjort ett jättestort avtryck i den svenska kosthållningen. Det var först för några år sedan som den vegetariska revolutionen verkligen tog sin fart i och med att konceptet ”Köttfria måndag” dök upp och anammades. Inte minst bland Sveriges alla skolkök har detta blivit ett fenomen och det växer stadigt. I vissa kommuner finns det till och med ett kommunalt beslut på att man ska ha en vegetarisk dag i veckan.

Här på Fribergaskolan har vi haft en vegetarisk dag i veckan i flera år nu och för oss är det inte konstigare än att vi har en dag med fisk i veckan. Och är det inte den vegetarisk dagen så finns det alltid ett vegetariskt alternativ som alla får äta av. Det finns väl fortfarande ett visst motstånd bland våra gäster när det kommer till att vi har en helvegetarisk huvudrätt, och är den vegetariska rätten god får man ofta kommentaren om man inte kan få samma rätt men med kyckling eller kött i nästa gång. Men det går mer mat de dagar vi har vegetariskt än det dagar vi har fisk så vi har nog ändå vunnit över en del. Sen gäller det självklart att hitta vegetariska rätter som passar våra gäster, rätter som till viss del bygger på andra rätter som vi vet är populära. Det blir mest grytor och pastasåser när det är dags för vegetariska rätten att planeras i menyn. Vi har testat med att laga till egna biffar och liknande någon gång men det är inte lika ”lättsålt”. Som med så många andra rätter så gäller det att anpassa utbudet efter gästen och inte tvärtom. Våra vegetariska rätter är alltid fullvärdiga dvs de innehåller någon proteinkälla och är inte bara en rätt baserad på grönsaker. Och det är väl där jag kan tycka att det finns lite kvar att göra bland Sveriges alla skolrestauranger som satsar på att servera vegetariska rätter till alla gäster, man glömmer att även den vegetariska rätten behöver innehålla protein. Det är i min mening lite att göre det enkelt för sig när man lägger potatisbullar eller pannkakor på den vegetariska dagen, om vi inte lagar bar och riktiga vegetariska rätter är det svårt för våra gäster att lära sig uppskatta vegetarisk kost. Det känns också som för många som lagar nästan all mat från grunden tycker att det är okej att fuska lite när man kommer till det vegetariska och köper in en färdig biff eller liknande. Och tänkt på att det är inte alltid så att de färdiga vegetariska produkterna innehåller tillräckligt stor del protein.

Så med detta sagt finns det fortfarande en bit att vandra innan man når ändra fram när det kommer till de vegetariska rätterna. Men hos oss har vi vandrat den stigen i över 5 år och det känns som vi hittat fram till målet. Så för oss var kanske inte den vegetariska världsdagen något speciellt – det var bara en vanlig skollunch som vilken dag som helst.

 

Dagens vegetariska huvudrätt: Sötsur gryta med kikärtor och quorn samt kokt ekologiskt basmatiris