Picklad rödlök med piri piri

Picklad rödlök (eller inlagd rödlök) är en sån där sak som är perfekt att ha i kylskåpet. Det fungerar bra som tillbehör till det grillade köttet, som topping på hamburgaren eller som en ingrediens i en sallad. Hela sommaren har jag sett till att jag alltid har haft en laddning som står och väntar i kylskåpet. Just den här varianten använder jag piri piri för att ge extra smak till löken, men här kan man experimentera fritt och testa fram nya smaker.

Den här mängden räcker till 1 glasburk av normalstorlek.

1-2 rödlök (beror lite på storlek)

1,5 dl vatten

1 dl socker

0,5 dl ättika (10%)

2-3 torkade piri piri (valfritt)

Blanda vatten, socker och ättika i en kastrull och sätt den på plattan. Om du vill kan du även tillsätta piri piri för lök med lite sting. Låt det hela koka upp och rör om så att sockret löser upp sig. Ställ sedan kastrullen åt sidan. Skala rödlöken och skiva den tunt (jag använder mandolin för att förenkla skivandet). Lägg sedan rödlöken i kastrullen och se till att vätskan täcker löken, låt den sedan stå tills vätskan svalnat.

Lyft ur rödlöken med hjälp av något verktyg och lägg den i en ren glasburk. Slå sedan på vätskan så att den täcker löken och skruva på locket så att burkarna blir tätslutande. Ställ dessa sedan i kylskåpet och låt dem stå någon dag innan du använder den första gången. Så länge du använder något verktyg när du tar löken (fingrar tillsätter bakterier och förkortar hållbarheten) så håller löken tills den är slut.

IMG_7875

Annonser