White guide Jr – så här i efterhand

Torsdag den 18 september 2014 fick jag ett mail just när lunchen skulle öppna för dagen. Hur länge har ni öppet lunchserveringen idag? Mailet kom från Lotta Bergkvist, en av medlemmarna i juryn för White guide Jr. Hon befann sig i Stockholm och ville titta förbi, så mycket förvaring han vi få när hon ca 30 minuter senare steg in genom dörren. Vi var den första skolrestaurangen som testades för White guide Jr 2015 så när jag nu befann mig i Malmö i månadsskiftet augusti/september så hade jag väntat nästan 1 år på att få veta hur långt detta besök bar. Jag visste ju att vi som skolrestaurang skulle bli bland de 30 främsta eftersom vi var nominerade och att jag själv skulle blir bland de 10. Just där hade jag en förhoppning att toppa fjolårets 9:onde plasts och klättra lite på listan.

Men vi bromsar det hela lite och låta er förstå lite vad den här galan egentligen betyder. Det är ett fantastiskt sätt att lyfta fram alla oss som varje dag arbetar hårt för att skapa det där lilla extra för våra gäster om det så är inom förskola, grundskola, gymnasium och som en liten bonus i år de boende inom äldreomsorgen. White guide Jr flyttade i år ner till Malmö och växte från ett endagsevent till ett tvådagarsäventyr med studiebesök, mer föreläsningar och en gemensam middag som ett tillägg till prisgalan. En alldeles utmärkt dag för att knyta kontakter och utbyta erfarenheter. Dag två startade tidigt för mig, vaknade av den inbyggda klockan alldeles för tidigt och med dagens program framför mig så blev de svårt att somna om. Så det fick bli en morgonpromenad istället, nu undrar ni saker varför jag berättar just detta och det ska ni alldeles strax få veta.

Fil 2015-09-02 18 07 35 (1)
Turning Torso – inte bara en symbol för det moderna Malmö utan även för den moderna skolkocken

För min promenad tog mig till Malmös tydligaste symbol när det kommer till byggnadsverk, nämligen Turning torso. När jag stod där med den i blickfånget så slog det mig att denna byggnad symboliserar alla som under dagen skulle vara på plats med chansen att ta emot priser. Alla strävar vi uppåt mot något högre och bättre. Vi är inte heller stöpta i den normala formen sett ur ett historiskt perspektiv, vi är lite brokiga och lite annorlunda. Vi vill inte vara som alla andra och är inte rädda för att sticka ut. Och vi får uppmärksamhet för det, på gott och ont.

Men nog om symboliken och åter till prisutdelningen. Jag hade personligen en chans att ta hem titeln som årets skolkock i konkurrens med 9 andra duktiga skolkockar och Restaurang f var nominerad till årets skolrestaurang i konkurrens med 29 andra skolrestauranger. Att bara finnas med bland de nominerade är ärofyllt, och det är inte bara en klyscha utan det är verkligen så. 300 skolrestauranger har testats inför WGJr 2015 och att då komma med bland toppen ger en riktig kick och höjer självförtroendet för det jag/vi gör. Nu räckte det inte hela vägen fram i år heller men med  en personlig 6:e plats och en 18:e för restaurangen så kan jag glädjas åt att vi klättrar uppåt från förra året och sätter man personligt rekord så brukar man i sportsammanhang vara ganska nöjd. För att ni ska förstå hur hårt det var i kategorin för skolrestaurang så kan jag nämna att det totalbetyg vi fick (78 poäng) skulle räckt till en 6-7:e plats förra året. Men det är ju bara en positiv utveckling, fler och fler skolrestauranger utvecklas och blir bättre vilket leder till en bättre måltidsupplevelse för våra gäster – de viktigaste gästerna i världen.

White guide JR 2015-2

White guide JR 2015

Kan inte sluta skriva här utan måste ju självklart få med en ordentlig gratulation till mina vänner och kollegor inom äldreomsorgen i min kommun, Danderyd. Med två olika nomineringar för Stocksundsgården och Klingsta äldreboende i den nya kategorin Årets seniormåltid så följde de med ner till Malmö med stora förhoppningar. Förhoppningar som även infriades. Karoline och Lottie på Stocksundsgården tog hem förstaplatsen och Caroline på Klingsta knep en hedervärd 4:e plats. Så av 60 testade seniormåltider finns 2 av de 4:a bästa i Danderyds kommun. Coolt! Nästa år laddar de för en dubbel!

Tack White guide Jr med Pär Bergkvist i ledningen för att ni skapat denna hyllning till oss som arbetar hårt för att skapa de bästa offentliga måltiderna. Förutom att de ger oss energi för att skapa mer och bättre så ger det oss en möjlighet att möta och inspireras av kollegorna runt om i landet. Vi möts väl i Malmö nästa år igen!?!

Annonser