Välkomna till en ny värd

…så tänker jag när jag ser våra nya elever som börjar i årkurs 7. Att börja på högstadiet innebär en hel del nytt som man ska ta in och ta ställning till. Man får ett ökat eget ansvar, det är ingen lärare/personal som är med hela tiden och slussar en mellan olika lektioner. Ett sånt tillfälle när de måste ta eget ansvar är när det är dags att äta lunch, det finns ju inte längre någon lärare som följder dem ner till skolrestaurangen och sitter vid deras bord när de äter. Ingen som säger till dem att äta rätt och äta upp, ingen som säger när det är dags att lämna bordet och gå ut på rast. Så här i början märks det inte så mycket bland våra nya 7:or att valet att komma hit eller inte komma hit finns. Det har inte ännu kommit på tanken att man faktiskt kan hoppa över lunchen om man inte är sugen på det som serveras, och förhoppningen är att de aldrig ska komma på det. Men tyvärr så blir det nog så tillslut att valet faller på lite läsk och bulle på närbutiken eller om man har en längre rast så letar man upp någon restaurang i det närbelägna centrumet.

Nu gör vi ju vårt bästa för att locka dem till oss och servera mat som vi tror och hoppas ska få dem att oftast välja oss före något annat. Men vi vet att de dagar vi serverar fisk och vegetariskt så tappar vi gäster. Något som är svårt att göra så mycket åt, förutom att locka dem med flera alternativ när de gäller maträtterna som serveras och att vi har mjukt bröd i skolrestaurangen dessa dagar.

Det är ganska intressant att lyssna in på vad de säger till varandra och även de frågor som vi får de här första dagarna. Jag har bl.a.  haft elever som frågat om de får gå från matsalen när de vill eller om någon vuxen ska säga till först (apropå det här med eget ansvar). Sen har vi fått kommentarer på att den mat som vi serverar är ”riktig” och ”lyxig” mat, sån som de aldrig fick på sin förra skola. Men den kommentar som slog mig mest och som visar att de faktiskt bryr sig om hur maten serveras kom bland de första 7:orna som åt den första dagen. Det var när en kille sa till en annan med glädje i rösten. ”Kolla de har ju riktiga tallrikar här, nu slipper vi äta på plast varje dag”.

Så jag hälsar våra nya gäster till en ny värld och hoppas att de ska gilla den, kanske inte allt som den erbjuder men förhoppningsvis det mesta.

 

IMG_9060
Riktiga saker