Stekt grilloumi med couscoussallad och örtyoghurt

Det har efterfrågats recept på mat som jag lagar. Förut la jag upp en hel del recept här på bloggen men det var en ganska tidskrävande process. Nu tänkta jag testa att göra en enklare variant för den som redan kan matlagning. Så se inte receptet som en lag utan mer som en vägvisning.

Stekt grilloumi med couscoussallad och örtyoghurt

Det här behövs:

Grilloumi
Grekisk yoghurt
Couscous
Vatten
Grönsaksfond
Vitlök
Lime
Mynta
Dill
Koriander
Vitlök
Rapsolja alt Olivolja
Salladsmix
Rädisor
Tomat
Röd chili
Salt

Det här recepetet är för två men det är ganska enkelt att öka upp för fler gäster.
Börja med att koka upp 1,5 dl vatten tillsammans med 1 msk grönsaksfond. När vattnet kokar slå det över 1,5 dl couscous och tillsätt 1 tsk raps alt olivolja. Rör rönt couscousen så att den inte klumpar ihop sig.
Finhacka 1 tomat, strimla 2 dl spröd sallad av någon färdigblandad sort. Finhacka 5 st rädisor samt 1/3 röd chili. Blanda allt med couscousen. Pressa 1 vitlöksklyfta blanda i 1/2:a (andra halvan ska till såsen).  Riv skalet på 1 lime och pressa saften (spara hälften till såsen), blanda det också. Smaka av med salt och ställ det åt sidan.
Nu är det dags för såsen. Ta ca 2 dl grekisk yoghurt, blanda i den redan pressade vitlöken samt saft och skal från lime som inte gick åt till salladen. Finhacka 1 msk mynta, 1 msk dill och 1 msk koriander och blandar ner det i såsen. Krydda med salt. Ställ även den åt sidan och leta fram en bra stekpanna.
Nu är det dags att steka på grilloumin (fast om du köpt halloumi istället så går det lika bra). Dela osten 1 gång på mitten så att du får 2 rektanglar med ost. Hetta upp stekpannan och häll i lite olja. Stek osten så att den får en fin färg, minska ner värmen lite om den börjar få lite för mycket färg. Se till att steka runt om på alla sidor så att den blir genomvarm. Du får nog hålla i osten med en stekpincett eller liknande när det är dags att steka den på kortsidan. Räkna med en total stektid på ca 5 minuter för att osten ska bli genomvarm och lite krämig i mitten,
Lägg upp couscoussalladen, osten och toppa med såsen. Ät och njut med gott samvete för det du äter är klimatsmart!

IMG_7376