White guide – den riktiga och den viktiga

Förra veckan kom de så efter en nervös väntan – nomineringarna till White guide Jr 2015. Och även i år lyckades jag bli nominerat till titeln Årets skolkock tillsammans med 9:o andra kollegor. Ifjol blev det en slutlig 9:e plats när topplistan presenterades, i år håller jag tummarna för att jag ska ha klättrat några pinnhål uppåt. Men ännu mer glädjande var det nog att även skolrestaurangen är nominerad till titeln Årets skolrestaurang. Visst är det kul att få egen uppmärksamhet men den bygger ju ändå på teamet runt mig så att vi nu alla får ett erkännande för vad vi gör är extra kul.

Men nog om det, det som jag egentligen vill ha sagt är mina tankar om det här med White guide Jr. Det är en avknoppning av White guide som varje år lyfter fram och premierar Sveriges bästa inom restaurangbranschen. En ranking som handlar om vem som kan åstadkomma det bästa med de bästa råvarorna. Så det är den riktiga White guide. Men för mig är det inte den viktiga White guide, utan det är White guide Jr. För det är en guide (om man nu kan kalla den det) som lyfter fram alla som på ett förtjänstfullt sätt ser till att den viktiga maten serveras. Maten som ska ge barn och ungdomar, och i är även de äldre, den näring som de behöver. De lyfter fram eldsjälarna som med små resurser ser till att skapa en måltidsupplevelse utöver det vanliga. Man ser till att premiera de som dag efter dag gör sitt yttersta för att med förutsättningar skapade av personer med låg insikt i vad som händer i en skolrestaurang skapa något som de kan vara stolta över.
Men det är inte bara de som skapar måltiden som lyfts fram av White guide Jr, det är även de som förstått vikten av den goda offentliga måltiden som får sin stund i rampljuset. Politiker och tjänstmän som gör sitt yttersta för att förutsättningarna ska vara de bästa. Så visst kan White guide vara en trevlig läsning och visst är det Sveriges troligtvis bästa restaurangmat som presenteras i den, men det är inte den mat som är viktig. Så jag hoppas att White guide Jr som nu inför sin tredje omgång vuxit från sex till nio kategorier får den uppmärksamhet som den förtjänar när den lanseras den 1:a september 2015. Eller rättare sagt att alla de goda exempel som den lyfter fram får den uppmärksamhet de förtjänar för att de varje dag ser till att den viktiga maten lagas.

11232475_1444795809165457_778290819_n

En reaktion på ”White guide – den riktiga och den viktiga

  1. Hej och grattis! Vi på Fågelviksgymnasiet har anmält oss flera år i rad men har ej fått något besök. Den glöden och kämparkraft med att servera det bästa till våra gäster går helt förbi denna tävling. Men jag gläds med er , naturligtvis. Stort Lycka till! Kram

    Gilla

Kommentarer inaktiverade.