Vilken fisk lägger du på tallriken?

Nu har den kommit, årets ”Röda lista” från WWF där man sammanställt vilka fiskar och vilka skaldjur man ska undvika att servera då dessa antingen riskerar att bli utfiskade eller att metoderna för att fiska/odla skadar miljön.

För mig som arbetar med en KRAV-certifierad skolrestaurang är det självklart att de fiskar som vi serverar uppfyller de regler som satts upp av MSC, det enda undantaget vi i nuläget har är att vi serverar odlad norsk lax. Men här håller vi en dialog med vår fiskleverantör för att veta att den fisk vi köper inte odlas på ett negativt sätt för miljön. Inom offentliga och privata kök förbrukas det stora mängder fisk, därför är det vår skyldighet att se till att den fisk som inhandlas lever upp till de krav WWF ställt. Det handlar ju om att säkerställa att det även i framtiden ska gå att hämta mat ur våra hav.

Det som kan vara svårt när det vilka fiskar/skaldjur man bör och inte bör äta av är att en del förkommer i både den röda, gula och gröna listan lite beroende på fångstområde och fångstmetod. Men så länge man handlar MSC-märkt kan man vara säker på att varan är framtagen på ett godkänt sätt. Sen kan jag även tycka att det ibland är svårt att veta när man handlar färsk fisk i fiskdisken på mataffären. Det framgår inte alltid så tydligt om den är MSC-märkt eller inte, det är också lätt att tro att den fisk som säljs där är ”bra” fisk men så är inte alltid fallet. Så om du är osäker så se alltid till att fråga om det du tänkt handla, i butiken är de skyldiga att kunna uppge var och hur fisken är fångad.

Så nästa gång du köper fisk – dubbelkolla då att den fisk du köper inte finns på den röda listan. Och om du handlar fisk från den gula listan – tänk då till en extra gång. Och det bästa är att du behöver inte komma ihåg allt i huvudet, listan finns som en app (se länken nedan).

Mer om detta kan du läsa på WWF sida om fiskguiden.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
Eller så hittar du mig på twitter och instagram under namnet @Skolkocken