En tävlingsfull vår!

Nu närmar det sig, det är bara ca 1½ vecka kvar innan White guide Jr avgörs. Jag själv är ifall någon råkat missa det nominerad i kategorin ”Årets skolkock” tillsammans med 9 andra duktiga och kompetenta kollegor från skolkök i hela landet. Förutom denna kategori är det 6 andra där priser delas ut under dagen.
Men denna gala som går av stapeln den 31:a mars är bara början på en vår med tillfällen då skolrestaurangers kunnande lyfts fram.
Exakt en vecka efter nämligen den 7 april så är det dags för vinnarna av Arlas guldko att presenteras. Tre skolor är nominerade i kategorin ”Bästa matglädjeskola” och allt avgörs vid en stor gala i Stockholm

Både White guide Jr och Arlas Guldko är tävlingar där det inte i första hand handlar om vilket typ av mat man serverar och lagar utan hur verksamheten ser ut i stort. Vilken inställning man har till sin verksamhet, på vilket sätt man lyfter fram skolmaten och hur man tar hand som sina gäster. Men visst är maten viktigt den också, utan god och kvalitativ mat är det svårt att leva upp till just det.

Sen blir det lugnt ett tag innan det är dags för vårens sista tävlingstillfälle och då handlar det om
Skolmatsgastro som avgörs i på den stora branschmässan GastroNord. Tävlingsdagen i år är tisdag den 6:e maj, just denna dag är vikt för alla som arbetar med skolkök och offentliga kök. Den här tävlingen skiljer sig från det två övriga då detta är en matlagningstävling som avgörs just denna dag. Även om kvalificering bygger på hur verksamheten man kommer från ser ut och vilken inställning man har till skolmaten så handlar det ändå om det som presteras på plats.

Så med det sagt är det då för mycket tävlingar för oss som arbetar med skolmaten varje dag? Det tycker jag inte för är det vid något tillfälle som vi har en chans att visa upp vårat kunnande och lyftas fram i media så är det just då. Jag tycker ofta att rubrikerna både från media och såna som tycker till i sociala medier handlar om det som är dåligt i vår bransch istället för att föra fokus mot det som är bra. Visst det har blivit bättre med åren men det verkar som det allt som oftast är mer intressant att lyfta fram problem istället för lösningar.

Så nu väntar jag bara på fler tävlingar. Vi har ju en hel höst som är tom på tävlingar för tillfället. Allt verkar vara koncentrerat till vårterminen. Kanske det är läge för en individuellt matlagningstävling för alla kockar som arbetar i offentliga kök? En chans att visa vilket kunnande som finns bland de som varje dag lagar mat i förskola, skola, vård och omsorg. ”Årets kock” finns ju redan och där känner jag att jag inte riktigt har rätt inställning och vilja för att vara med. Men om tävlingen ”Årets offentliga kock” skulle se dagens ljus så skulle jag garanterat bidra med ett tävlingsbidrag.

Så finns det någon hugad arrangör där ute som kan ta tag i detta?

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
Eller så hittar du mig på twitter och instagram under namnet @Skolkocken