Cataplana på skolkockens vis

Igår hade vi temamiddag hemma hos oss och som vanligt när det gäller den så var det ett land som fick utgöra grund för maten. Vi har nu hamnat på bokstaven P och då blev det Portugals tur att bidra med sin matkultur. Jag och frugan hade till uppgift att stå för fördrink och varmrätt. Till fördrink fixade vi till en Sangria och till varmrätt föll valet på Cataplana. Cataplana är namnet på en portugisisk fiskrätt men även namnet på den gryta som används för att laga till denna rätt. Grytan är formad som två wokpannor kan man säga som sitter ihop med ett gångjärn vilket gör att den kan klämmas ihop och bli tätslutande (lite som en mussla faktiskt).
Det som utmärker maträtten är att det ingår både fisk och kött, lite portugisisk surf’n’turf. Grundreceptet har jag hittat på nätet och sedan har jag lagt min egen touch på det hela.

Cataplana
(4-6 portioner)
400 gram fryst skaldjursmix (musslor, räkor, bläckfisk)
200 gram koljafilé (eller annan vit fisk)
200 gram laxfilé
2 dl torrt vitt vin
1 lime, saft och skal
2 st piri piri (färska)
4 st vitlöksklyftor
1 nät blåmusslor
2 gula lökar
4 st tomater
1 röd paprika
1 grön paprika
200 gram lufttorkad spansk chorizo
100 gram pruscuitto
2 dl vitt vin

1 dl bladpersilja, finhackad

olivolja
salt
svartpeppar, grovmalen

Börja med att se till att skaldjursmixen är ordentligt tinad, sila av överflödig vätska från den. Lägg den i en porslinsskål. Skär fisken i ca 3×3 cm stora bitar och lägg även dem i en porslinsskål. Gör en marinad på vitt vin, finhackad piri piri, pressad vitlök och saften samt rivet skal från 1 lime. Blanda allt ordentligt och fördela marinaden på de två skålarna med fisk samt skaldjur. Ställ nu in dessa i kylskåpet och låt dem stå i några timmar för att ta till sig smakerna.
När det är dags för tillagning börja då med att tärna ner paprika, tomater, chorizo, prosciutto och finhacka bladpersiljan. Lägg allt i enskilda skålar och ställ dem åt sidan. Ta även ut fisken och skaldjuren ur kylen.
Häll upp nätet med musslor i rengjord diskho, tvätta av musslorna noga och skär bort ”skägget” med hjälp av en kniv. Släng öppna musslor som inte sluter sig när man knackar på dem.
Nu är det så dags att börja laga till grytan. Börja med att fräsa löken i olivolja på medelvärme i en stor kastrull, när löken börjar mjukna tillsätt då hälften av paprikan samt tomaterna. Krydda med salt och grovmalen svartpeppar. Blanda sedan ner chorizo och prosciutto, låt blandningen fräsa under 3-4 minuter innan vinet slås på. Lägg nu ner musslorna och täck grytan med lock. Låt musslorna koka under lock i ca 5 minuter tills de öppnat sig. Lägg därefter i fisken tillsammans med marinaden i grytan och låt den puttra på medelvärme tills fisken är genomkokt. Det tar mellan 5 och 10 minuter lite beroende på bitarnas storlek. När fisken börjar närma sig genomkokt är det dags att lägga i skaldjursmixen tillsammans med sin marinad. Låt nu det hela putta några minuter till så att skaldjuren blir varma. Avsluta med att blanda i den hackade persiljan och smaka av med salt/peppar.

Lägg upp den färdiga grytan i portionsskålar och servera med ett gott bröd, som är perfekt för att suga upp allt av den goda såsen.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
Eller så hittar du mig på twitter och instagram under namnet @Skolkocken
Annonser