Dags för White guide Jr 2014 och Blommig falukorv

Dagens besökare: Pär Bergkvist

Idag har vi haft besök på skolrestaurangen. Det var Pär Bergkvist redaktör för Magasin Måltid och Restauratören som tittade förbi för att bedöma oss inför White guide Jr 2014. För dig som inte vet vad det är så handlar det om att man jämför de skolrestauranger som finns runt om i landet för att kora den i deras tycke bästa skolrestaurangen. 2013 var första gången som detta arbete gjordes och ca 300 skolrestauranger fick besök. Inför nästa års guide är nu Pär Bergkvist samt hans kollegor ute och kontrollera ännu fler restauranger i jakt på den bästa och just idag föll det på våran lott att få besök.
Det provades mat och jag som ansvarig fick svara på ett antal frågor samt berätta om vår verksamhet. Sedan är det nu bara att vänta tålmodigt tills nomineringarna dyker upp någon gång under våren nästa år. Nu är det inte bara skolrestaurangerna som bedöms utan det finns ett flertal kategorier bl.a. årets skolkock, årets kostchef och årets rektor.
Förra året arbetade jag på Vasakolan och vi lyckades då komma bland de 100 bästa men inte bland de 20 individuellt placerade topprestaurangerna. Och själv hamnade jag bland de 19 kockar, även här oplacerad bakom topp-5, som lyftes fram som de bästa i landet.
Självklart har jag en förhoppning att det arbete som vi gör på Restaurang F ska räcka till en högre placering i båda de kategorierna då jag vet att det vi gör håller en hög standard. Sen är ju bara frågan hur många andra som håller en högre standard…

Just idag när vi fick besök så bjöds det på en lite annorlunda rätt i skolrestaurangen. Det var Hasse & Tages gamla slagdänga ”Blommig falukorv” som fått sätta namn på skapelsen. Historien bakom att vi serverar denna är att 9:ornas kör hade med denna sång i ett uppträdande i samband med vår lilla invigning här i höstas och och på klassiskt vis sjöng att ”blommig falukorv är det enda vi vill ha”. Så idag fick de just det , vilket gav ett positivt gensvar från dessa elever och även från de andra eleverna på skolan.

Ätbara blommor, ruccola och bladspenat till den blommig falukorven

Själva rätten bestod av skivad falukorv som lades i ugnsformar och sedan täcktes med en blandning på krossade tomater, chilisås, basilika, flytande honung, pepparmix, rostad lök, riven ost och salt. Sedan gratinerade vi det i ugn tills det fick en fin färg. Vi servering strödde vi över en blandning av ätbara blommor, ruccola och bladpersilja.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

Eller så hittar du mig på twitter och instagram under namnet @Skolkocken