Är fyrkantiga köttbullar nyhetsvärde?

Igår kom ett intressant pressmeddelande från livsmedelsverket. De har tillsammans med Skolverket gjort en satsning där man lyfter fram vikten av skolmåltiden. Att en bra skolmåltid och skolmåltidsmiljö ger vinster i trivsel, hälsa och skolresultat. Det här tycker jag som arbetar med skolmåltiderna är en viktig fråga och något som alla skolledare borde ta del av. Jag tycker även att detta borde ha ett högt nyhetsvärde och vara ett perfekt tillfälle för en bra reporter att ställa frågan till skolledare hur det tänker i frågan. Så det borde ha dykt upp i många av gårdagens medierapporteringar. Men istället för att lägga sin journalistiska kraft på det så valde stora delar av media igår att fokusera på att man på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg från och med nu gör fyrkantiga köttbullar istället för runda.

Inget ont om det egentligen. Man ville laga sina egna köttbullar, klarade inte av att rulla så många för hand och hittade en kreativ lösning. Vilket är fantastiskt och ska premieras. Självklart ska sånt lyftas upp i det mediala bruset och visas, men är det en riksnyhet? Och är det en bra nyhet som visar utvecklingen i skolköken? Det kanske är det eller kanske inte?

Det här är en nyhet som första gången dök upp på tidningen Skånskans web-tv den 11 oktober. Men igår nästan en månad senare så dök den upp i tidningar runt om i landet, både de av rikstäckning och lokala tidningar. Även TV4 fick med det i sin nyhetssändning.

Jag tillsammans med andra har en önskan att skolmaten lyfts fram i media på ett positivt och utvecklande sätt. Att de nyheter som tas upp strävar mot att förbättra måltiden för våra gäster på alla plan. Den här nyheten känns mer som om de tycker att det är en kul grej och ett kuriöst inslag i nyhetsflödet, jag tror inte att de som plockat upp nyheten ser det som ligger bakom. Och ser man till de kommentarer som finns på nätet på de olika tidningarnas hemsidor så handlar de flesta om att man skrattar åt det som de åstadkommit i Trelleborg vilket också är synd. För vem har modet att göra nästa lösning när det som väntas är sådant.
När ska de goda exemplen lyftas fram för att de är goda exempel och inte för att man kommit på en lite annorlunda lösning? När ska media skildra den utveckling som sker på ett positivt sätt och inte hela tiden leta felen. För om man slår samman alla artiklar och annat som finns om skolmaten så har de flesta en negativ utgångspunkt. Speciellt om man ser till den rikstäckande pressen, radion och tv:n.

Hur ska vi kunna locka ny och kompetent personal till våra skolrestauranger om vi inte får ge en rättvis bild av vad vi gör och kan? Så mer om vad skolmaten bidrar med som helhet och hur viktig den är för elevernas lärande. Mer om vilka duktiga personer det finns ute i Skolmatssverige och vad de åstadkommer med små medel. Mer av det som lyfter den offentliga måltiden och mindre av det som slår ner på den. Sen skadar det inte med små inslag om fyrkantiga köttbullar då och då, men kanske då på en lokal nivå som det från början var i just det här fallet.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
Eller så hittar du mig på twitter och instagram under namnet @Skolkocken