Musselsoppa med bacon, äppelcider och jordärtskocka

Grundtanken till denna matiga musselsoppa kommer från den klassiska amerikanska musselsoppan Clam showder. En nästan stuvningslik soppa där potatis samsas med vongolemusslor och sidfläsk. I min variant har jag bytt ut de ingredienserna mot jordärtskocka, blåmusslor och rökigt bacon.

Musselsoppa med bacon, äppelcider och jordärtskocka
(2 portioner)
1 nät blåmusslor (1 kg)
1 liten gul lök
1 st vitlöksklyfta
120 gram jägarbacon
25 gram smör
2 dl torr äppelcider
300 gram jordärtskocka
2 dl vispgrädde
salt och peppar
Börja med att skölja av och rengöra musslorna, skrapa bort orenheter med en kniv och skär bort ev ”skägg”. Om det är musslor som är trasiga eller inte stänger sig när man knackar på dem ska de kastas.
Finhacka löken och vitlöken, strimlad baconet tunt. Värm en stor kastrull med smöret i och tillsätt lök samt bacon. Låt det sakta bryna tills löken och baconet får en fin färg. Tillsätt då de tvättade musslorna och rör runt. Slå därefter över cidern och låt nu allt koka upp under lock.
Koka musslorna tills de öppnar sig, räkna med ca 5 minuters koktid. Lyft därefter ur musslorna ur spadet med hjälp av en hålslev (undvik att få med lök och bacon) och lägg dem i en lämplig bunke.
Koka upp spadet på nytt och tillsätt vispgrädden. Under tiden som det kokar upp, skala då skockorna och dela dem i jämnstora bitar (ca 2 cm tjocka). Lägg ner dem i kastrullen och låt nu allt koka tills skockorna börjar mjukna.
Under tiden som det kokar, plocka ur musselköttet från alla musslor utom ca 10 st för dekoration. Om det är någon mussla som inte öppnat ska den kastas. När skockorna är mjuka tillsätt då musselköttet i soppan tillsammans med de som fortfarande är i sitt skal. Smaka av soppan med salt och peppar. Servera genast, gärna tillsammans med ett gott bröd.
Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
Eller så hittar du mig på twitter och instagram under namnet @Skolkocken