Mexikansk barbequekyckling med grillad quesadilla och honungs- & vitlöksyoghurt

Vi åt tacos till middag igår vilket oftast innebär att det finns lite små rester av de ingredienser som utgör buffén. Istället för att de ska gå till spillo så valde jag att köra vidare på temat Mexiko idag med kyckling, quesadilla och en yoghurtsås till det. Jag lagade till det hela på grillen med lite förarbete i köket men självklart kan man laga denna rätt utan att starta upp grillen och använda sig av ugn/spis istället. Kycklingen fick en rubb på kryddor som man förknippar med tex-mex, till quesadillan använde jag en del av resterna från dagen innan som fyllning men här kan man ju variera lite med vad man har hemma. Se dock till att inte fylla den för mycket då den bara blir blöt och kladdig då.
Mexikansk barbequekyckling
( 4 portioner)
4 st kycklingfiléer (ca 600 gram)
Rubb:
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk farinsocker
2 krm anchochilipulver
2 krm vitlökspulver
Ta fram kycklingfiléerna ur kyl minst 30 minuter innan tillagning så att de tillagas bättre. Blanda samman kryddorna och gnid in kryddblandningen ordentligt i kycklingköttet. Låt det sedan stå fram till tillagning.
När temperaturen på grillen är den rätta lägg då på kycklingen och grilla på den på båda sidor, lägg den sedan med indirekt värme och låt den sakta gå klar. På så sätt får man en saftig kyckling med fin yta, använd gärna en stektermometer för att kontrollera att innertemperaturen är den rätta dvs 72 grader C.
Grillad quesadilla
(4 st)
3 dl riven ost
1 vitlöksklyfta, pressad
1,5 dl majonnäs
1 dl ajvar relish (mild)
1 röd snackspaprika
1 tomat
1 avokado
5-6 st skivor jalapeno
8 st medelstora tortilla
rapsolja till stekning
Rör samman riven ost, pressad vitlök, majonnäs och ajvar relish. Finhacka paprika, tomat, avokado och jalapeno. Blanda sedan dem med övriga ingredienser och fördela på 4 st tortillas. Ta de 4 återstående tortillas och lägg dem ovanpå som lock, pressa därefter ihop dem försiktigt. Värm en stekpanna till medelvärme och tillsätt rapsolja. Stek därefter quesadillan ca 3-4 minuter på varje sida så att de får en fin färg och ingredienserna smälter samman. Lyft därefter ur dem och låt dem svalna. Skär dem i halvor och värm därefter på dem på grillen över hög värme när kycklingen börjar bli klar.
Honungs- och vitlöksyoghurt
(4 portioner)
3 dl turkisk yoghurt
2 st vitlöksklyftor
1,5 tsk flytande honung
0,5 tsk flingsalt
4-5 droppar tabasco
Pressa ner vitlöken i yoghurten, rör ihop det. Tillsätt därefter honung, flingsalt och tabasco. Låt såsen stå och dra till sig i kylskåp minst 30 minuter innan servering. Ta gärna fram den en stund innan servering så att den inte är kylskåpskall.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken