Kokta blåmusslor med pasta tonnarelli och ramslökspesto

Här kommer en härlig pastarätt som får sin smak från ramslökspesto och färska blåmusslor, självklart kan man byta ut peston gjord på ramslök mot vanligt pesto om man inte får tag på den. Den färska pastan jag använde heter Tonnarelli och är en lite tjockare spaghetti, men även här går det självklart att byta den mot en annan likvärdig pasta.

 
 
 
 
 
 
Kokta blåmusslor med pasta tonnarelli och ramslökspesto
(2 portioner)
1 st nät blåmusslor
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
25 gram smör
2 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
Tvätta blåmusslorna noga och rensa bort eventuellt ”skägg” och avlagringar på skalet. Kasta bort skadade musslor eller musslor som inte sluter sig. Skölj dem sedan en stund genom att lägga dem i kallt vatten så att det inte blir sand i maten. Finhacka gul lök och vitlök, smält smöret i en djup kastrull och sautera löken på medelvärme. När den mjuknat höj då upp värmen och lägg i de sköljda musslorna. Låt allt fräsa någon minut och slå sedan över det vita vinet. Lägg på locket på kastrullen och låt sedan musslorna koka under locka i några minuter. Tillsätt därefter grädden och lägg på locket igen, koka sedan allt tills musslorna öppnat sig helt. Lyft ur musslorna, rensa bort eventuella stängda musslor, och ställ dem åt sidan. Sätt tillbaks kastrullen på spisen och låt såsen reducera ner till hälften så att den blir krämig. Sila därefter av såsen, smaka av med salt och lägg tillbaks musslorna i såsen. Varmhåll det sedan under på svag värme tills pastan är färdigkokt.
250 gram Pasta Tonnarelli
1 dl ramslökspesto
10 st cocktailkapris
5 st marinerad soltorkade tomater
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Under tiden som den kokar ta av stjälkarna på kaprisen och dela dem i hälften. Finhacka de soltorkade tomaterna och blanda sedan dem tillsammans med kapris och peston. När pastan är färdigkokt häll då av vattnet från den och blanda samman den med pestoblandningen.
Häll över pastan i en stor bunke eller vid kastrull och slå över musslorna samt såsen. Blanda runt allt så att smakerna binds samman och lägg upp det på två tallrikar. Avluta med att mala över lite svartpeppar från kvarn och riv över färsk parmesan. Servera genast.
Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken