Helgrillad fläskfilé från rapsgris med kaffekryddad rubb serverat med gurk- och limetsatsiki samt ljummen potatissallad med avokado och fetaost

Att helgrilla kött är lika enkelt som att helsteka kött i ugnen. Det man ska tänka på är att man gör det med indirekt värme, dvs att köttet ligger vid sidan om glöden istället för direkt över. Sen ska man självklart använda sig av en stektermometer för att kunna hålla kolla på när köttet är klart.
Den här gången valde jag att helgrilla fläskfilé från rapsgris och för att sätta smak på köttet gjord jag en torr marinad en så kallad rubb som smaksattes med bland annat kaffe. Det som är viktigt när man använder en rubb är att den gnids in köttet ett bra tag innan tillagningen så att smakerna hinner gå in i köttet precis som när man lägger det i en flytande marinad.

Helgrillad fläskfilé från rapsgris med kaffekryddad rubb
(3-4 portioner)
1 fläskfilé från rapsgris (ca 500 gram)
Rubb:
1 tsk pepparmix
1 piri piri, torkad
1 tsk sesamfrö
0,5 tsk vitlökspulver
1 tsk dragon, torkad
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 msk brun farin
1 tsk kaffe, mald

Krossa pepparmix, piri piri och sesamfrö i en mortel eller kryddkvarn. Blanda sedan samman det med övriga kryddor samt kaffet. Ta fläskfilén och putsa bort eventuella senor, gnid sedan i kryddblandningen ordentligt i köttet hela vägen runtom. Ställ sedan köttet kallt i minst 2 timmar och ta sedan fram det ca 30 minuter innan tillagning så att köttet blir rumstempererat vilket ger en bättre stekning.

När grillglöden är bra lägg då fläskfilén direkt över glöden och ge den en fin yta. Fördela sedan kolen så att glöden ligger runt kanterna med en fri yta i mitten. Placera fläskfilén i mitten och sätt en stektermometer i kärnan på den. Låt sedan köttet grillas indirekt under lock tills den visar en kärntemperatur på 68 grader (räkna med ca 20-25 minuter), köttet kan med fördel vändas några gånger under tiden. När köttet är klart lyft då ut det från grillen och låt det vila i en bit folie, det gör att kärntemperaturen höjs ytterligare några grader och även att köttet inte tappar så mycket köttsaft när det skärs upp.
Gurk- och limetsatsiki
(4 portioner)
1 dl turkisk yoghurt
1 dl riven gurka
1 st pressad vitlöksklyfta
0,5 tsk salt
skal från 1 lime
Blanda samman alla ingredienserna och låt dem sedan stå kall i minst 1 timma så att smakerna bind samman. Innan servering topp tsatsikin med några droppar god olivolja och lite nymald svartpeppar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ljummen potatissallad med avokado och fetaost
(4 portioner)
8 st små potatisar (ca 200 gram)
2 st snackspaprika
200 gram stora champinjoner
4 st salladslökar
100 gram gurka
2 st avokado
1 paket hel fetost (150 gram)
Tvätta potatisen noggrant, koka den sedan tills den är genomkokt. Häll av vätskan och låt den svalna.
Dela paprikorna på hälften och grilla dem tillsammans med champinjonerna tills de för en fin färg. Skär de kokta potatisarna i breda skivor, strimla alla grönsaker och blanda samman med potatisen. Dela avokadon på hälften och skär dem i tunna skivor, blanda sedan ner i potatissalladen. Avluta med att smula fetaosten och blanda samman med resten av ingredienserna.
Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken