Grillade paket av rosévinsbrässerad torskrygg med grön sparris, örtsmör och grillade kulpotatisspett

Det finns många fiskar som är lämpade att grilla precis som de är men så finns de dem som inte riktigt håller ihop när de läggs på grillen och då kan man göra ett paket av folie/smörpapper som fisken läggs i innan den hamnar på grillen. Ett perfekt sätt att kunna nyttja grillen trots att råvaran inte riktigt är anpassad för den. När jag kikade ner i fiskdisken inför fredagsmiddagen så hade de ett bra erbjudande på färsk MSC-märkt torskrygg som var för bra att inte slå till på och då passade lösningen med fiskpaket utmärkt.

Grillade paket av rosévinsbrässerad torskrygg med grön sparris

(2 portioner)

2 st salladslökar
300 gram torskrygg (skinnfri)
1 tsk flingsalt
limepeppar på kryddkvarn (kan bytas mot svartpeppar)
skal från 1 lime
1 knippe grön sparris
20 gram smör
2 msk rosévin
2 bitar aluminiumfolie (grillsäker)
2 bitar bakplåtspapper
Börja med att lägga ut två bitar aluminiumfolie (ca 20 x 20 cm stor) och lägg sedan två lika stora bitar bakplåtspapper ovanpå dessa. Strimla salladslökarna och fördela dem ovanpå arken. Dela sedan torskryggen i två lika stora bitar och lägg dessa ovanpå salladslöken, krydda sedan fisken med salt och peppar. Riven skalet av en lime och fördela över torsken. Bryt av den grova biten på sparrisen och skala den sedan med en potatisskalare, lägg sedan hälften av sparrisen på varsin torskrygg. Skär smöret i tunna skivor och lägg dessa ovanpå sparrisen, avsluta med att ringla rosévin över alltihop. Vik sedan först bakplåtspapperet så att det täcker hela innehållet och inneslut det sedan i aluminiumfolien.
När grillen är varm och glöden den rätta lägg då fiskpaketen ovanför glöden (med låg glödbädd om det går att justera i grillen) och lägg på locket på grillen. Låt sedan paketen ligga i ca 12-15 minuter tills fisken precis är genomkokt, lyft sedan av den från grillen. Vid servering lyft ur paketet med bakplåtspapper från folien och lägg allt på tallriken förslutet. När det sedan är dags att äta så för gästen själv öppna upp och låta aromerna komma ut.

Potatisspett
(2 portioner)
8 st kulpotatisar (ca 200 gram)
20 gram smör
salt
spett
Tvätta/skrubba potatisarna och koka dem med skalet på tills de är genomkokta. Häll av vattnet och låt dem därefter svalna. När potatisarna i kalla, trä då upp dem på spett (4 potatisar på varje). När det är dags att grilla smält smöret i en kastrull eller mikrovågsugn och pensla potatisen med hälften av smöret. Lägg potatisspetten på den varma grillen och låt dem ligga ca 10 minuter totalt. Rotera dem under tiden och pensla gärna med lite mer smör. När de fått en gyllenbrun grillyta är de klara.
Örtsmör
(2 portioner)
30 gram smör
1 msk finhackad dill
1 msk finhackad persilja
1 msk finhackad gräslök
Låt smöret stå i rumstemperatur tills det mjuknar, blanda sedan samman det med de hackade örterna med hjälp av en gaffel. Lägg det blandade smöret i en bit plastfolie och forma det till en rulle genom att tvinna ihop ändarna och vrida dem tvärtemot varandra. Lägg därefter in smöret i frysen och låt det ligga tills det hårdnat lite, skiva upp det och servera det rumstempererat så att det smälter snabbt.


Grillade limehalvor
(2 portioner)
2 st lime

Som tillbehör serverade jag grillade limehalvor (samma lime som skalet till fisken kom från), att grilla dem gör att saften från limen blir lite sötare och man får även ut mer saft från limen när den är varm. Dela limen i halvor och lägg dem först med köttsidan ner mot grillglöden, när den börjar få lite färg vänd då limen och grilla skalsidan.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken