Lime- och sojamarinerad grillad lax med kall romsås grillade potatisspett

Något som jag gör ofta på sommaren som ett tillbehör till det grillade är potatisspett. Jag kokar potatisar i förväg, låter dem svalna för att sedan trä upp dem på spett. När det sedan är dags att grilla så läggs de på samtidigt som huvudråvaran, penslas med lite smält smör och saltas. På så sätt slipper man ha koll på något inne i köket samtidigt som man grillar och har klart allt samtidigt på grillen. Om man sedan fixar en kall sås till så blir det ännu enklare.

Lime och sojamarinerad lax
(4 portioner)
600 gram laxfilé
salt och peppar
Marinad:
1 tsk kinesisk soja
1 st pressad vitlöksklyfta
0,5 tsk honung
5 droppar liquid smoke
5 droppar tabasco
saften från 0,5 lime
Putsa laxfilén och ta bort eventuella ben. Skär den sedan i fyra lika stora portionsbitar och lägg dessa i en plastpåse. Blanda samman marinaden och slå den över laxen. Förslut påsen och vänd runt den några varv så att marinaden hamnar runt hela laxbitarna. Lägg sedan påsen på en tallrik i kylskåp och låt den ligga 2-3 timmar så att marinaden ger smak åt laxen. Vänd gärna påsen någon gång under tiden så att alla lax får marineras. När det är dags för tillagning ta ut laxen ur kylskåpet 20-30 minuter innan, ta ur den ur påsen och låt överflödig marinad rinna av. Krydda med salt och peppar efter egen smak och låt fisken vila i rumstemperatur. Grilla sedan fisken ca 8-10 minuter runtom så att den är är ordentligt grillad men med en kärna kvar i mitten. Om du är osäker använd gärna termometer och låt den gå upp till 55 grader i kärntemperatur.
 
Potatisspett
(4 portioner)
12 st medelstora potatisar
20 gram smör
salt
spett
Tvätta/skrubba potatisarna och koka dem med skalet på tills de är genomkokta. Häll av vattnet och låt dem därefter svalna. När potatisarna i kalla, trä då upp dem på spett (4 potatisar på varje). När det är dags att grilla smält smöret i en kastrull eller mikrovågsugn och pensla potatisen med hälften av smöret. Lägg potatisspetten på den varma grillen och låt dem ligga ca 10 minuter totalt. Rotera dem under tiden och pensla gärna med lite mer smör. När de fått en gyllenbrun grillyta är de klara.
Kall romsås med örtkryddor
(4 portioner)
1 dl crème fraiche
0,5 dl majonnäs
0,5 dl röd stenbitsrom (eller annan röd rom)
1 msk hackad dill
1 msk hackad gräslök
nymalen svartpeppar
Blanda samman alla ingredienser och låt sedan såsen vila kallt fram till servering så att smakerna binds samman. Såsen smakar bäst om den inte är helt kylskåpskall så ta gärna fram den en liten stund innan servering.
 
 
 
 
Grillade limehalvor
(4 portioner)
2 st lime
Som tillbehör serverade jag grillade limehalvor, att grilla dem gör att saften från limen blir lite sötare och man får även ut mer saft från limen när den är varm. Dela limen i halvor och lägg dem först med köttsidan ner mot grillglöden, när den börjar få lite färg vänd då limen och grilla skalsidan.
Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken