Öppen lasagne med rökt lax, smörfräst spenat, grön sparris och krämig citronsås

De flesta har nog gjort lasagne i ugn men här kommer en variant där man kokar lasagneplattorna och sedan bygger ihop dem med övriga ingredienser lagar på lager. Det krävs lite jobb när det är dags att montera ihop rätten och det är nog inget man fixar till ett större sällskap men som en trevlig rätt för två så funkar den utmärkt. Eller varför inte i en mindre variant som en förrätt?

Öppen lasagne med rökt lax, smörfräst spenat, grön sparris och krämig citronsås
toppat med rostade pinjenötter och färskriven parmesan
(2 portioner)
 
Krämig citronsås
1 msk smör
1 st schalottenlök
1 dl vatten
2 dl vispgrädde
1 msk grönsaksfond
maizenamjöl + vatten till redning
saften från ½ citron
ev salt
Värm en kastrull med smör i och tillsätt finhackad schalottenlök, låt den fräsa på medelvärme tills den mjuknar. Slå över vatten och låt allt koka upp, tillsätt sedan vispgrädde tillsammans med grönsaksfond. När såsen börjar koka sänk då värmen till medelvärme och låt den koka i ca 10 minuter. Gör en redning på maizenamjöl och vatten, red såsen tills den blir krämig och låt den koka någon minut så att mjölsmaken försvinner. Avsluta med att tillsätta citronsaften och smaka av med salt.
Rostade pinjenötter
Värm en torr stekpanna och häll ner 0,5 dl pinjenötter. Rosta dem sedan i den torra pannan tills de börjar bli gyllenbruna på ytan. Håll koll på dem och rör runt hela tiden så att de inte blir brända på ytan. Så fort de fått en bra färg häll då ur dem ur stekpannan i en skål så att de inte fortsätter rostas då de lätt blir brända.
 
Kokt sparris
Ta en knippe grön sparris, bryt av den grova delen på stammen och skala resten av sparrisstjälken. Koka upp lättsaltat vatten och lägg ner sparrisen. Låt den koka sakta ca 3-4 minuter tills den mjuknar men ändå har lite tuggmotstånd kvar, använd en provsticka för att känna av. Lyft ur sparrisen ur vattnet och låt den vila på en tallrik tills det är dags att montera lasagnen.
 
Kokt lasagne
150 gram färsk lasagne (8 plattor)
Koka upp en stor kastrull med vatten och salt i. Om lasagnen sitter ihop i ett stor sjok dela då det i bitar i samma storlek som ett A5-papper (1/4 A4). Lägg därefter ner dem i det kokande vattnet och låt dem koka tills de är al dente, ca 3-4 minuter. Lyft ur dem och lägg dem på ett papper så att de får rinna av.
Smörfräst spenat
200 gram bladspenat
25 gram smör
0,5 tsk salt
Skölj av spenaten och låt den rinna av ordentligt. Värm en stekpanna med smör i och så fort det smält lägg då i spenaten, sänk värmen till lågt läge och låt spenaten sakta fräsa. När den börjar mjukna och mängden minskar, salta då över spenaten och stäng av plattan.
Montering av lasagnen
150 gram rökt lax
Citronsås
Grön sparris
Rostade pinjenötter
Lasagneplattor kokta
Smörfräst spenat
0,5 dl färskriven parmesan
Det svåra med att montera lasagnen är att se till att alla ingredienser håller sig varme så tänk igenom hur du bäst genomför alla moment i tillagningen innan du börjar. Det viktigaste är dock att se till att lasagnen samt såsen är varma då dessa utgör de största delarna av rätten.
Vid montering gör på detta sätt:
Börja med att lägga en lasagneplatta i botten på varsin tallrik, ringla över lite av såsen och lägg på hälften av sparrisen. Lägg sedan på en ny platta lasagne på varje tallrik, fördela hälften av spenaten på dessa och lite mer sås. Lägg därefter på ännu en lasagneplatta, täck dessa med den rökta laxen samt resten av spenaten. Avsluta med den sista lasagneplattan samt resten av såsen. Toppa allt med resten av sparrisen, de rostade pinjenötterna och till sist den färskrivna parmesanosten. Servera genast och njut.
Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken
Annonser