Sjuden torsk på en bädd av sparrispotatis med grön sparris, hackat ägg och färska örter toppat med brynt smör

När jag jobbade på Stora gungan på Skansen så hade vi en mellanrätt på menyn som bestod av skivad färskpotatis som sedan täcktes med matjessill, hackat ägg och färska örter (dill, persilja och gräslök) som sedan toppades med brynt smör. Det var en riktigt populär och väldigt somrig rätt som vi sålde mycket av. När det var dags att fira in våren denna valborg så ville jag göra en variant på denna, matjessillen byttes ut mot torskfilé istället och jag lade till lite sparris.

Sjuden torsk på en bädd av sparrispotatis med grön sparris, 
hackat ägg, och färska örter toppat med brynt smör
(2 portioner)
300 gram torskfilé
200 gram sparrispotatis
2 st ägg
1 knippe grön sparris
25 gram bladpersilja
25 gram dill
20 gram smör
Putsa torskfilén och salta den efter eget tycke, låt den sedan ligga ca 15-20 minuter i rumstemperatur innan tillagning.
Skrubba potatisen och koka den sedan mjuk i lättsaltat vatten. När den är nästan färdigkokt, stäng då av plattan och låt potatisen vila i det varma vattnet.
Koka äggen så att de är hårdkokta men inte så att de blir ”torra” i gulan, jag kokade mina ägg i ca 7 minuter men det beror lite på storleken på ägget. Häll sedan av vattnet och spola med kallvatten så att äggen svalnar av. Skala sedan äggen och finhacka dem.
Häll vatten i en vid kastrull eller en djup stekpanna och tillsätt ordentligt med salt, tänk saltvatten. Bryt av den grova delen på sparrisen och skala resten av sparrisen med en potatisskalare  När vattnet kokar upp lägg då i sparrisen i vattnet och låt den koka 4 minuter. Lägg sedan i torskfilén, sänk temperaturen och låt allt sakta sjuda tills fisken är genomkokt och sparrisen mjuknat (räkna med ca 5 minuter). Lyft ur sparrisen och låt fisken ligga kvar i vattnet men dra kastrullen från spisplattan.
Under tiden som fisken och sparrisen kokar finhacka då samman dillen och bladpersiljan. Smält smöret och låt det brynas tills det blir gyllenbrunt.
Häll av vattnet från potatisen och skiva den i tjocka skivor med skalet kvar. Lägg dessa som en bädd fördelat på två tallrikar. Lägg därefter på sparrisen och sedan den kokta fisken ovanpå potatisen. Toppa sedan anrättningen med hackat ägg och de finhackade örterna. Avsluta sedan med att ringla över det brynta smöret som ska vara riktigt varmt så att de fräser till i örterna när man slår över det.
Servera genast och njut!
Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken