Grekisk paj med stekt halloumi, kalamataoliver och rökt skinka

Jag har tidigare lagt upp ett recept här på en Medelhavspaj och en Västerbottenostpaj där jag använder mig av färdigkavlad smördeg som grund. Denna paj gjorde jag på samma sätt, man får en härligt frasig botten och dessutom går det ganska fort att fixa en paj på detta vis då man inte behöver göra degen själv från grunden.

Grekisk paj med stekt halloumi, kalamataoliver och rökt skinka
(1 paj)
1 rulle kavlad smördeg (150 gram)
1 paket halloumiost (250 gram)
1 tsk rapsolja
100 gram rökt skivad skinka
2 st salladslökar
1 dl kalamataoliver
0,5 ask cocktailtomater
3 st ägg
4 dl mjölk
1 tsk salt
10 varv på pepparkvarnen
1 dl riven ost
Sätt ugnen på 225 grader och ta fram en pajform. Klä formen med smördegen och sätt sedan in den i den varma ugnen. Grädda smördegen i ca 10 minuter tills det är gyllenbrunt och frasigt. Ta ut formen ur ugnen och tryck med hjälp av en gaffel ner eventuella luftbubblor som bildats under gräddningen så att pajbotten blir jämn.
Tärna halloumiosten i stora tärningar och stek den sedan i lite rapsolja så att den blir gyllenbrun runtomkring. Skär salladslöken tunt, kärna ur och hacka oliverna samt dela tomaterna i halvor. Blanda samman dessa ingredienser med halloumiosten samt skinkan som strimlas och lägg sedan allt ovanpå pajbotten.
Knäck tre ägg och vispa samman dem med mjölken, krydda med salt och peppar. Avsluta med att vispa ner riven ost i äggstanningen, slå sedan allt över pajfyllningen så att det täcker ingredienserna.
Sätt in pajen i ugnen på 225 grader och grädde tills äggstanningen stelnat, räkna ca 40 minuter men kontrollera under tiden. Om pajen börjar få för mycket färg täck då med aluminiumfolie så att den inte blir bränd på ytan.
Servera pajen med en god sallad och exempelvis tsatsiki.
Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken