Rostad aubergineröra med smaka av dill och fetaost

Denna röra görs på samma sätt som en Baba ganoush men istället för att smaksätta med bladpersilja så tillsätter man dill, fetaost och fefferoni. Vilket ger en frisk röra med sälta och lite hetta i.

Rostad aubergineröra med smak av dill och fetaost
(8-10 portioner meze)

1 stor aubergine (ca 400 g) och lite olivolja till pensling
3 st skivor dagsgammalt formbröd
1 msk tahini
2 st vitlöksklyftor
0,5 st röd chili
saften av 0,5 citron
1 dl rapsolja
0,5 dl olivolja
1 tsk salt
1 msk finhackad dill (går bra med fryst)
3 st finhackade fefferonis
150 gram fetaost i bit

Sätt ugnen på 225 grader och pensla sedan den sköljda auberginen runtom med olivolja och lägg den i en ugnsfast form. Sätt in formen med den hela auberginen högt upp i ugnen och rosta den i ca 25 minuter, se till att vända på auberginen några gånger under tiden. Ta sedan ut formen ugnen och låt auberginen svalna. Skala den avsvalnade auberginen genom att dra av det yttre skinnet så att bara innanmätet blir kvar. Lägg det i en mixer tillsammans med brödet. Tillsätt grovhackad vitlök och chili tillsammans med oljan och citronsaften. Mixa allt till en slät smet och smaka av med salt. Hacka dillen och fefferonin fint samt smula fetaosten för hand, vänd sedan ner det i aubergineröran. Den färdiga röran håller sig ca 5 dygn i kylskåp.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken