Kalljäst frukostbröd med solroskärnor

Här kommer ett bakrecept som är perfekt att fixa till på fredagskvällen så att man kan servera nybakt bröd till frukosten på lördag. Degen blandas till kvällen innan, får jäsa en stund i rumstemperatur och ställs sedan in i kylskåpet för att sakta jäsa under natten. Nästa morgon sätter man inte det direkt in ugnen och bakar det i ca 30 minuter.

Kalljäst frukostbröd med solroskärnor
(1 bröd)
10 gram jäst
1 dl kall mjölk
2 dl kallt vatten
1 tsk salt
1 msk honung
1 msk rapsolja
1 tsk brödkryddor
2 dl dinkelmjöl
5 dl vetemjöl special
1 dl solroskärnor
1 tsk rapsolja
1 msk vetemjöl special
0,5 dl solroskärnor
På kvällen:
Lös upp jästen i vatten och mjölk. Rör ner salt, honung, rapsolja och brödkryddor. Häll i allt mjöl och rör allt till en jämn smet, avsluta med att blanda i solroskärnor.
Pensla en avlång brödform (som rymmer 1,5 liter) med rapsolja och mjöla den lätt. Häll degen i formen och tryck ut den jämnt, strö över solroskärnor och tryck ner dem lite i degen.
Täck formen med en bakhanduk och låt därefter degen jäsa i rumstemperatur i en timma. Ställ sedan in den övertäcka formen i kylskåpet.
På morgonen:
Ta ur formen ur kylskåpet och värm upp ugnen till 200 grader. Sätt in formen i ugnen och grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 30 minuter tills brödet är genomgräddat. Det bästa sättet att veta om brödet är klart är att använda sig av en stektermometer. Sätt in termometern i mitten av brödet och låt det sedan gå tills termometern visar en kärntemperatur på 95 grader. Ta ut brödet ur ugnen, stjälp upp det ur formen och låt det vila ca 10 minuter innan du skär upp det.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken

En reaktion på ”Kalljäst frukostbröd med solroskärnor

Kommentarer inaktiverade.