Fransk fiskgratäng med saffran och fänkål

Denna fiskgratäng har hämtat inspiration från den klassiska franska fiskgrytan bouillabaisse, en gryta med smak av fänkål, saffran, apelsin och tomat. Här har jag gjort en sås med dessa smaker som sedan slås över torskfilé, stoppas in i ugnen och gratineras. Oftast är mina recept gjorda hemma först och testade på familjen för att sedan serveras i skolköket. Men just det här receptet har jag gjort tvärtom med, det fick ett högt gillande av eleverna så då tänkte jag att även familjen hemma skulle få prova.

Fransk fiskgratäng med fänkål och saffran
(4 portioner)
400 gram torskfilé (MSC-märkt)
0,25 tsk salt
smör till ugnsformen
Sås:
1 st gul lök
1 st liten fänkål
1 st vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
1 pkt saffran (0,5 g)
0,5 dl tomatpuré
2 dl vatten
1 msk hummerfond
1 msk apelsinjuicekoncentrat
200 gram smetana (1 burk)
0,5 tsk salt
5 droppar tabasco
maizenamjöl + vatten till redning
Ta fram en ugnsfast form och smörj den med smör. Lägg i fisken så att den täcker botten och krydda den med salt. Låt den sedan stå i rumstemperatur medan såsens görs klar.
Finhacka gul lök, vitlök och fänkål. Värm en kastrull med rapsolja och tillsätt de hackade grönsakerna. Låt allt brynas på medelvärme tills löken börjar mjukna, tillsätt då saffranet och låt det fräsa med. När grönsakerna fått en härligt gul färg rör då ner tomatpuré och låt den fräsa med några minuter. Slå därefter över vatten samt tillsätt hummerfond och apelsinjuicekoncentrat. Låt nu allt koka upp och koka på låg värme i 5 minuter. Rör därefter ner smetana och låt det koka ytterligare 5 minuter, mixa sedan såsen med mixerstav och smaka av med salt samt tabasco. Om såsen är lös red då med maizenaredning till lämplig konsistens.

Slå såsen över fisken och sätt in formen i ugnen på 200 grader i 20 minuter. Kontrollera att fisken är genomkokt efter denna tid och servera sedan med exempelvis kokt potatis.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken