Pitabröd

Här kommer min variant på pitabröd, det kanske inte görs som ett traditionellt men det funkar alldeles utmärkt att fylla med diverse godsaker. Perfekt att ha hemma i frysen och fylla med exempelvis en färsbiff, lite pulled pork eller bara grönsaker.

Pitabröd
(12 st)
50 gram jäst
4 dl ljummet vatten (ca 35 grader)
1 dl ljummen mjölk (ca 35 grader)
1 msk socker
1 tsk salt
2 msk olivolja
ca 12 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke och slå på vätskan, rör runt så att jästen löser sig i degvätskan. Tillsätt sedan socker, salt och olivolja. Tillsätt därefter mjölet lite i taget och arbeta in det i degen. Om du använder en maskin, låt den då jobba med degen ordentligt och gör på samma sätt med mjölet genom att tillsätta det i omgångar. När degen är klar låt den då jäsa under bakduk i bunken i ca 40 minuter.
Vänd upp den jästa degen på mjölat bakbord och knåda den, tillsätt eventuellt lite extra mjöl om den känns lös. Dela därefter degen i 12 lika stora bitar och rulla dem till runda bullar. Ta därefter en mjölad kavel och kavla ut dem till rundlar, ca 14-15 cm i diameter (ungefär lika stor som en normal assiett).
Lägg upp degrundlarna på en plåt med bakplåtspapper, räkna med 4 rundlar/plåt. Låt dem därefter jäsa ytterligare 25 minuter på plåten täckta med bakhandduk. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
När rundlarna jäst färdigt grädda dem då i mitten av ugnen i 10-12 minuter, när bröden har en gyllenbrun färg på undersidan är det färdiga. Lägg dem därefter på ett galler och låt dem svalna under bakhandduk.
Vid servering skär ett snitt från toppen och halvvägs ner på sidorna så att en ficka bildas.
Efter gräddning i ugn
Före jäsning  på plåt och gräddning

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken