Köttgryta med paprika och smetana samt potatispuré

Finns det något bättre än att bryna på lite gott kött, lägga ner det i en kastrull och låta det sakta koka med olika smaksättare och grönsaker. För att efter några timmar lägga sista touchen på det och sedan avnjuta grytan som då är full av smaker. Idag har jag kokat en köttgryta på hängmörat ytterlår från svenskt nötkött, denna har fått sin smak från paprika samt rött vin som kokat med och gett en mustig och djup smak.

Köttgryta med paprika och smetana
(4-5 portioner)
600 gram hängmörat ytterlår
1 msk rapsolja
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
2 st röda paprikor
150 gram morot
1 dl tomatpuré
2 dl rött vin
5 dl vatten
3 msk oxfond
0,5 dl ajvar relish (mild)
200 gram smetana (1 burk)
1,5-2 tsk salt
8-10 droppar tabasco
maizenamjöl + vatten till redning
Ta fram köttet från kylskåp i god tid före tillagning (minst 30 minuter) och låt det rumstempereras. Hacka gul lök, vitlök och paprika fint samt riv morötterna grovt. Värm en stekpanna (helst gjutjärn) med rapsolja i och bryn lök samt paprika på medelvärme tills de börjar mjukna. Tillsätt sedan grovrivna morötter och låt dem bryna med några minuter. Häll över grönsakerna i en stor kastrull och sätt tillbaks stekpannan på plattan, låt den bli varm igen på hög värme. Strimla köttet och bryn det i två omgångar stekpannan. När den första omgången är klar lägg då över köttet i grytan. När den andra omgången är klar bryn då med tomatpurén  på slutet och slå sedan över rödvinet så att smakerna som satt sig i stekpannan kokas ur. Häll allt i grytan och tillsätt sedan vatten, oxfond och ajvar relish. Låt nu allt koka upp och koka sedan köttgrytan på låg värme i en timma. När den tiden gått blanda då i smetana och låt det fortsätta koka ytterligare femton minuter tills köttet är riktigt mört. Smaka av med salt samt tabasco och red grytan med maizenamjöl blandat med vatten till en krämig konsistens. Låt därefter grytan puttra några minuter till så att mjölsmaken försvinner.
Potatispuré
(4 portioner)
800 gram potatis, mjölig
25 gram smör
1-2 dl mjölk
1-1,5 tsk salt

Skala och koka potatisen mjuk, häll sedan av den i ett durkslag. Pressa den med en potatispress tillbaks i kastrullen. Vispa ihop potatisen med smör och 1 dl mjölk, späd med mer mjölk om det behövs för att få en slät puré. Sätt tillbaks kastrullen på spisen och värm purén på låg värme, när purén är varm smaka då av med salt.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken