Sofritofylld baconlindad kycklingballotine med mangosalsa och sötpotatispuré

Satt och kollade igenom senaste tidens inlagda recept och upptäckte att jag glömt att lägg ut detta så nu kommer det.

För några veckor sedan hade vi temamiddag här hemma hos oss, vi är tre par som håller på med långtidsprojektet att äta oss igenom mat från alla världens länder samt även försöka hitta drycker som förknippas med landet. Vi tar det i bokstavsordning med ett land på varje bokstav och när vi väl kommit till Ö är tanken att vi ska börja om igen på A, för att sedan fortsätta så tills vi inte har några länder kvar (eller slutat laga mat av naturliga orsaker).
Den här gången var det dags för bokstaven K och då föll valet på Kuba. Ett land som kanske inte är jättekänt för sin matlagning, men man är inte tvungen att alltid göra en exakt rätt från landet utan det är helt okej att bara hämta inspiration och det är precis vad jag gjorde. Vi ansvarade denna gång för varmrätten som blev: Sofritofylld baconlindad kycklingballotine med mangosalsa, sötpotatispuré och vitlöksmarinerade svarta bönor.

Mangosalsa
(4 portioner)
1 mogen mango
2 st tomater
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 röd chili (utan kärnor)
1 tsk flingsalt
saften från 1 citron
Dela mangon i hälften och ta bort kärnan från mitten, skär därefter ett schackmönster i båda halvorna och vik dem ut och in. Då får man som en ”fyrkantig igelkott” vilket gör det lätt att skära bort fruktköttet. Hacka därefter mangon samt tomaterna i jämnstora ganska små bitar. Finhacka rödlöken tillsammans med chilin (ta bort kärnorna) samt vitlöksklyftan. Blanda samman allt i en skål och smaksätt med flingsalt samt citronsaft. Ställ sedan salsan kallt i minst 2 timmar innan servering så att smakerna kan binda ihop sig. Ta ut den ur kylskåpet ca 30 minuter innan servering då det är godare rumstempererad.
 
Vitlöksmarinerade svarta bönor
(4 portioner)
2 dl kokta svart bönor
1 st vitlöksklyfta
1 dl hel bladpersilja
1 msk rapsolja
0,5 tsk flingsalt
Finhacka vitlöken och bladpersilja, blanda ner detta i bönorna tillsammans med rapsolja och flingsalt. Ställ sedan bönorna i kylskåp i 2 timmar så att smakerna växer till sig. Ta fram dem ca 30 min innan servering då de är godare rumstempererade.
Sötpotatispuré
(4 portioner)

1 kg sötpotatis
30 gram smör
1 dl mjölk
1,5 tsk salt
1 krm anchochilipulver

Skala potatisen och skär den sedan i jämnstora bitar. Lägg dessa i en kastrull med saltat vatten och koka därefter potatisen tills den mjuknar. Häll av vattnet med hjälp av ett durkslag och låt potatisen ånga av lite, pressa den därefter genom en potatispress tillbaks i kastrullen. Vispa i smör följt av mjölk, krydda därefter med salt samt chilipulver. Sätt tillbaks kastrullen på plattan och värm försiktigt purén. Om man vill förbereda rätten för servering senare så kan man göra klart allt utan att värma purén och sedan värma den när det är dags för servering.

Sofritofylld baconlindad kycklingballotine
(4 portioner)
Sofrito:
2 st små gröna paprikor eller 1 st stor
2 st vitlöksklyftor
1 st gul lök
1 st grön chili (utan kärnor)
1 msk rapsolja
2 tsk torkad oregano
1 tsk salt
0,5 tsk spiskummin
500-600 gram majskyckling (2 filéer)
2 paket bacon
salt och peppar
plastfolie
aluminiumfolie
Finhacka grön paprika, vitlök, gul lök och grön chili (utan kärnor) i lika stora bitar. Värm en stekpanna med rapolja och lägg i grönsakerna när den blir varm. Sautera allt på låg värme tills löken och paprikan mjuknar. Krydda med torkad oregano, salt och spiskummin. Häll av sofriton från stekpannan och låt det svalna.
Dela de två kycklingfiléerna på mitten till två jämntjocka halvor per filé, banka sedan ut dem så tunt det går med hjälp av en köttklubba. Fördela baconet i mitten på fyra ark av plastfolie som ska ungefär dubbelt så stor som kycklingen lägg därefter kycklingbitarna ovanpå baconet, krydda därefter salt och peppar på ovansidan av kycklingen. Ta sofriton och bred den över kycklingen i en jämnt lager. Gör sedan med hjälp av plastfolien två rullar av kycklingen, tänk rulltårta, så att det blir till något som liknar en smällkaramell. Ta tag i ändarna och vrid dessa så att kycklingen packas hårt inne i rullen, ta därefter aluminiumfolie och rulla in det hela i. Gör på samma sätt där och vrid ändarna så att det blir till hårt packade rullar.

Koka upp en stor kastrull med vatten och lägg i rullarna i vattnet, låt dessa sedan koka i 20 minuter. Ta upp dem och låt de vila i minst 5 minuter, om man vill förbereda sin kyckling för senare slut tillagning så är fram till hit man kan göra det. När kycklingen fått vila ett tag ta då bort både aluminium- och plastfolien från rullarna. Värm en stekpanna med rapsolja bryn rullarna runtom i ca 5 minuter så att de får en fin färg och blir genomvarma.

Kvällens övriga rätter:
Förrätt: Krabbkakor med avokadosalsa
Dessert: Rom- och kanelinlagd fruktsallad
Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken