Vad händer nu efter alla livsmedelsskandaler?

Efter gårdagens larm om hästkött även i ICA:s produkter har i princip alla större leverantörer både till privatkonsumenter och till restauranger/storhushåll nu dragit in produkter pga förekomst av hästkött. Att det fortsätter att komma rapporter handlar om att alla testar sina produkter efter den första larmrapporten med Findus lasagner (även där handlade det om egna tester). Och jag tror inte att det är den sista som kommer, livsmedelsbranschen verkar vara uppbyggt på så sätt att leverantörernas produkter korsar varandras vägar någon gång i tillverkningsprocessen. Antingen genom att den produceras i samma anläggning eller att man har samma huvudleverantör alternativt underleverantör.
Men om vi ska börja titta på fördelarna med det som hänt så är det ju bra att det äntligen kommer upp till ytan hur råvarorna handlas in till de produkter som i slutändan hamnar på vår tallrik. Att råvarans ursprung ligger långt från butiken med många led innan de slutligen blir en färdig produkt. Att det finns många företag inblandade i upphandlingsprocessen och att det är svårt att säkerställa ursprunget.
Nu är det häst man hittat i många produkter, en råvara som i sig inte är något farligt men då ska den produceras efter vedertagna riktlinjer på samma sätt som nöt- och fläskkött. Samt det viktigaste i det hela, att den deklareras på förpackningen.
Något som jag dock tycker glöms bort i allt snack om hästar hit och hästar dit är vad som finns mer i de färdiga varor som finns att köpa i butiken. Om en köttbulle gjord på köttfärs kan kosta hälften så mycket som köttråvaran i samma butik så måste man ju börja undra vad den innehåller. Hur mycket kött är det egentligen i en billig köttbulle? För det handlar ju inte bara om att råvaran kostar, själva produktionen har ju också en kostnad som ska läggas på produkten. Någonting är ju galet när det är billigare att köpa något färdigtillverkat än vad det kostar att köpa huvudråvaran.

Så nu när debatten har startat om vad maten egentligen innehåller så hoppas jag inte den dör ut lika snabbt den dagen då rapporter om indragna produkter slutar komma. Många svenska köttproducenter efterfrågar en märkning av alla produkter med kött där ursprung tydligt framgår, inte bara var den är producerad. Jag hoppas att alla regelverk ses över så att det blir svårare att ”fuska”, oavsett om det är procenten själv som bytt ut råvaror eller om det är deras leverantör.

Sen går jag fortfarande och väntar på att våra politiker på allvar ska ta tag i detta, det har varit förvånande tyst om detta. Det är ju ändå stora mängder skattepengar som går till att köpa in livsmedel varje år till de offentliga köken, då ska det väl också finnas krav på att det som handlas in med dessa pengar motsvarar de förväntningar som finns.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

Eller så hittar du mig på twitter under namnet skolkocken