Rödvinsmarinerade biffspett med morots- & gurktsatsiki samt honungsstekt halloumi

Dagens middag har hämtat sin inspiration från det grekiska köket. En ganska enkel rätt som inte kräver så mycket tid för att lagas till, varken när det gäller förberedelser eller tid vid tillagning.

Rödvinsmarinerade biffspett
(4 portioner)
500 gram biff i bit
1 dl rött vin
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
5 varv på svartpepparkvarnen
1 tsk torkad timjan
8 träspett
1 msk rapsolja
salt
Skär köttet i ganska små tärningar (ca 1×1 cm), lägg därefter dessa i en plastpåse. Blanda samman rött vin, olivolja, pressad vitlök, nymalen svartpeppar och torkad timjan till en marinad. Häll därefter marinaden i påsen med köttet och ställ in det i kylen. Låt det stå minst 4 timmar men gärna över natten.
Häll därefter av marinaden från köttbitarna och fördela köttet på 8 st spett (om du vill grilla köttet tänk då på att blötlägga träspetten innan så att de inte fattar eld). Salta därefter spetten runtom och låt de vila i rumstemperatur ca 30 minuter innan tillagning. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och stek därefter spetten i dem (alternativt grilla dem över grillkol), låt dem gå ca 2 minuter på varje sida. Ta sedan upp dem från stekpannan och låt dem vila någon minut innan servering.
Morots- och gurktsatsiki
(4 portioner)
2 dl matlagningsyoghurt
100 gram morot
150 gram gurka
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk pressad citronjuice
1 tsk olivolja
1 tsk flingsalt
5 varv på svartpepparkvarnen
Finriv morot och grovriv gurka, pressa därefter ut saften ur dessa genom att trycka dem mot botten på en nätsil. Blanda ner dem i matlagningsyoghurten tillsammans med pressad vitlök, citronsaft, olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar. Blanda runt allt och ställ sedan tsatsikin i kylskåpet, låt den gärna stå någon timme innan servering så att smakerna binds samman. Men tsatsikin kan med fördel förberedas dagen innan då den bara bli godare.
Honungstekt halloumi
(4 portioner)
500 gram halloumiost (2 st)
1 msk rapsolja
1 tsk flytande honung
Dela osten först en gång på mitten så att den halveras, ta sedan varje halva och skär i 5 stavar. Värm en stekpanna med rapsolja i och lägg ner oststavarna. Stek dem runtom tills de blir gyllenbruna på ytan, ringla då över honungen och stek en liten stund till. Servera osten genast då den är varm och mjuk.
Sallad med lättsaltade plommoncocktailtomater
(4 portioner)
1 påse (70 gram) späd blandad sallad av valfri sort
250 gram (1 ask) plommoncocktailtomater
salt
Skölj salladen och låt den rinna av. Dela tomaterna i halvor och salta lätt på köttsidan. Fördela salladen på 4 tallrikar och toppa med tomathalvorna.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken