Var går gränsen?

För några dagar sedan gjorde jag ett blogginlägg där jag lade en stor del av skulden för de livsmedelsskandaler som nu dyker upp på oss konsumenter. Det är i mångt och mycket vårt eget fel att produkter av låg kvalitet med dåligt innehåll från tveksamma råvaruförhållanden kan sälja i livsmedelsbutikerna. Men samtidigt var detta ingen ursäkt för producenterna att inte ta ansvar för vad de använder för råvaror när de skapar produkterna till livsmedelshandeln.

Men efter det har inte stormen bedarrat utan snarare eskalerat. Flera kedjor och grossister har plockat tillbaka produkter som producerats åt dem eftersom det finns risk för förekomst av hästkött. Det återtagande som jag tycker är mest talande för hur marknaden fungerar är de färsprodukter som tillverkats på licens åt Kungsörnen av Dafgård. Samma Kungsörnen som ingår i Lantmännen Ceralia som i sin tur ägs av de svenska bönderna. Samma fabrik som tillverkar deras färsprodukter är även den som tillverkat IKEA:s misstänkta köttbullar. En fabrik som ligger i Tjeckien och inte gör sina produkter på svenskt kött. Vad tycker de svenska bönderna om att ett företag som de äger får sina produkter tillverkade i ett land med en annan syn på djurhushållning?
Kungsörnens produkter riskerar dock inte att drabba någon vanlig konsument utan det handlar om produkter tillverkade och förpackade för storhushåll. Eller är det kanske tvärt om att det riskerar att drabba än fler eftersom det just är en storhushållsprodukt, en produkt som man själv som gäst inte kan välja var den kommer ifrån och hur den tillverkats.
Men gör färsrätterna själva då från grunden så slipper ni vara oroliga för vad de innehåller eller inte innehåller. Jo om det vore så enkelt men då kommer nästa larmrapport som den här gången handlar om köttfärs. 143 skolor runt om i landet som handlar av Menigo har fått salmonellasmittad blandfärs. Larmet kommer från företaget själv och baseras på deras egen provtagning. Men det som skrämmer mig mest i det hela är att de på Menigo på frågan var köttet kommer ifrån inte kan ge ett rakt svar. – Jag vet inte om det var svenskt, vi köper från hela världen och Sverige, säger Mie Fendert marknadschef på Menigo. Men om det inte själva på Menigo vet var råvaran kommer ifrån hur ska vi som storkökskonsumenter veta det?
Risken för att smittas av salmonella är relativt liten dock, om maten tillagas på rätt sätt och upphettas över 70 grader vid tillagning så föreligger liten eller ingen risk att smittas. Något som jag tror och hoppas att alla som arbetar inom skolrestauranger kan som ett rinnande vatten.  Men bara att risken finns där om det handhas på fel sätt är tillräckligt.Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken