Köttbullar i stora mängder

Köttbullar är väl bland det svenskaste vi har och kan göras på många sätt, nästan alla har väl ett släktrecept på dessa. Jag tycker det är skönt att göra en stor laddning när jag ändå håller på och sedan frysa in för att kunna ta fram när det behövs. Så här kommer en grundrecept på två kg köttfärs, 75% nötkött och 25% fläskfärs då jag tycker de blir saftigare och godare köttbullar med fläskfärs i. Receptet är ganska grundläggande och ger en ”neutral” smak på köttbullarna, därefter kan man sedan smaksätta färsen efter eget tycke och smak.
Sedan rullar jag lite större köttbullar (ca 30 g styck) och steker dem i ugnen, när det sedan är dags att äta dem så steker man på dem i stekpannan vilket ger dem en fin yta.

Köttbullar
(1 sats = ca 70 köttbullar a 30 gram)
1500 gram nötfärs
500 gram fläskfärs
2 dl havregryn
3 dl mjölk
3 msk lökfond
3 st ägg
3 msk salt
1 tsk mald vitpeppar
Enklast är det att blanda köttfärssmeten i någon form av matberedare som har kapacitet för 2 kg. Börja med att lägga i nötfärs tillsammans med fläskfärs och kör maskinen så att färserna blandas. Vispa under tiden samman havregryn tillsammans med mjölk och låt det svälla några minuter. När det tjocknat tillsätt det då till färsen tillsammans med lökfond, ägg, salt och vitpeppar. Låt nu allt blandas under omrörning till en jämn smet.
Ta en bit färs och forma den till en tunn biff, värm en stekpanna och gör ett stekprov på biffen. Detta för att kontrollera att konsistens och smak är bra. Om smeten är för lös, tillsätt några extra ägg om den är för hård gör då lite mer havregrynsblandning och tillsätt. Smaka av med mer kryddor om det behövs.
Nu är det dags att rulla köttbullar. Ta tre ugnsplåtar och lägg bakplåtspapper på dem. Häll upp lite ljummet vatten i en skål och doppa händerna i dem. Börja sedan forma köttbullar i den form du tycker är bra. Jag tycker själv att de på 30 gram är lämpliga, man behöver då 4-5 köttbullar för att blir mätt och de blir inte för stora. Men inte heller så små att det tar för lång tid att rulla dem. Rada upp köttbullarna på plåtarna med papper, lägg dem inte för tätt utan max 30 köttbullar/plåt. När alla köttbullar är rullade sätt då in dem i ugnen på 150 grader i ca 12 minuter. Om du har varmluftsugn så ryms alla plåtar på en gång annars får du ta en plåt i taget.
När köttbullarna är klara ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna. Förpacka dem därefter i påsar, antingen portionsvis eller så att det räcker till en hel middag. Märk påsarna med datum och stoppa in dem i frysen så har du säkrat några middagar framöver.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken