Sjuden ryggfilé av skreitorsk med baconkrisp, brynt smör och dillkokta potatishalvor

Ibland behöver mat inte vara komplicerat. Med några enkla råvaror kan man skapa en fantastisk måltid om man bara behandlar dem på rätt sätt. Eftersom det fortfarande är säsong för skrei så gäller det att passa på så till middag idag blev den huvudingrediens. Jag lagade till den på enklast möjliga vis genom att sjuda den i välsaltat vatten, och sedan servera den med krispigt bacon, brynt smör och kokt potatis. Den här middagen är så pass enkel att laga till att detta snarare är en arbetsbeskrivning än ett recept.

Sjuden ryggfilé av skreitorsk
(4 portioner)
800 gram ryggfilé av skreitorsk
vatten
salt
Koka upp vatten i en vid kastrull så att fisken täcks när den läggs ner och tillsätt salt. Salthalten ska vara 5% så till 1 liter vatten krävs 0,5 dl salt, detta för att fisken ska få en bra sälta vid tillagning. Skär till fyra lika stora bitar av fisken och sätt en stektermometer i den tjockaste delen på den störst biten. Lägg i fisken i det kokande vattnet och sänk ner temperaturen till hälften. Låt sedan fisken sjuda tills innertemperaturen visar 55 grader. Ta ur fisken ur vattnet och lägg den på en bit papper så att den får rinna av innan servering. Var försiktigt så att inte fisken delar sig när den hanteras.
Baconkrisp
(4 portioner)
140 gram bacon (1 paktet)
1 tsk rapolja
Skär baconet i korta tunna strimlor. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och lägg i baconet. Sänk ner värmen något och låt baconet saktas brynas tills det blir krispigt men inte bränt. Lyft ur baconstrimlorna ur stekpannan och lägg dem på en bit pappar så att fettet får rinna av.
Dillkokta potatishalvor
(4 portioner)
16 st jämnstora fasta potatisar (ca 600 gran)
1 tsk salt
1 msk fryst hackad dill
Skala potatisarna och dela dem i halvor. Lägg dem i en kastrull med vatten tillsammans med salt och dill. Koka upp vattnet och låt det sedan koka på medelvärme tills potatisarna är genomkokta. Häll av vattnet från potatisarna och låt dem ånga av lite innan de serveras.
Brynt smör
(4 portioner)
40 gram smör
Låt smöret smälta på låg värme i en kastrull och höj sedan försiktigt upp värmen tills smöret får en gyllenbrun färg. Låt sedan smöret vila något innan det serveras så att det brynta smöret skiras.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken

2 reaktioner på ”Sjuden ryggfilé av skreitorsk med baconkrisp, brynt smör och dillkokta potatishalvor

  1. Om du läser en gång till ska du se att det står 0.5 dl i texten. Du missade nog det när du läste förut, men det är bra att du reagerade för om du följt det du trodde att det stod hade den nog blivit fasligt salt.

    Gilla

Kommentarer inaktiverade.