Maizenapanerad stekt torsk med citron- och salladslökssås och potatis- och västerbottenspuré

Huvudingrediensen till dagens middag bestod av fryst torskfilé som fått tina i kylskåpet över natten.
Till den lagade jag en citronsås som får en härligt fräsch smak tack var citronsaft och citronskal. Dessutom lagade jag till en potatispuré som smaksattes med västerbottensost, denna rolls royce bland ostar från mitt hemlandskap.

Citron- och salladlökssås
(4 portioner)
1 dl vitt vin
1 msk kycklingfond
1 dl vatten
2 dl vispgrädde
maizenamjöl + vatten till redning
3 st salladslökar
skal från 1 citron
saft från 0,5 citron

0,5 tsk salt

Koka upp vitt vin tillsammans med kycklingfond och vatten. Tillsätt därefter vispgrädde och låt sedan allt koka på låg värme i 5 minuter. Gör en redning på maizenamjöl och vatten, red av såsen tills den får en lätt krämig konsistens. Strimla salladslöken och blanda i den tillsammans med saften från 0,5 citron. Smaka av såsen med salt och låt den sedan puttra ytterligare några minuter. Avsluta med att tillsätta citronskal till såsen.

Potatis- och västerbottenspuré
(4 portioner)
800 gram potatis
25 gram smör
1-2 dl mjölk
1 dl riven västerbottensost
0,5-1 tsk salt
Skala och koka potatisen mjuk, häll sedan av den i ett durkslag. Pressa den med en potatispress tillbaks i kastrullen. Vispa ihop potatisen med smör och 1 dl mjölk, tillsätt sedan den rivna osten. Späd med mer mjölk om det behövs för att få en slät puré. Sätt tillbaks kastrullen på spisen och värm purén på låg värme, när purén är varm smaka då av med salt. Mängden salt kan variera beroende på sältan hos osten.
Maizenapanerad torskfilé
(4 portioner)
600 gram torskfilé
salt och peppar
1 dl maizenamjöl
25 gram smör
Låt fisken ligga i rumstemperatur 15-20 minuter innan tillagning. Torka av vätska från fisken och krydda den sedan med salt och peppar, vänd därefter fisken i maizenamjöl. Värm en stekpanna med smör och lägg sedan i fisken när det är varmt. Stek fisken på varje sida i 2-3 minuter tills fisklamellerna släpper från varandra när man trycker försiktigt på ovansidan.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken