Prusciuttolindad kycklingballotine med basilikasås och morotspuré

Här kommer en maträtt som ser svårare ut än den är. Fördelen med ballotinen är man kan förbereda den halvvägs och sedan göra det sista när det är dags att servera maten. Traditionellt så görs en kycklingballotine av kycklingfilé som lindas i kycklingens eget skinn, men jag har gjort en lite enklare variant där man använder sig av prusciutto för att linda in bröstfilén.

Prusciuttolindad kycklingballotine med olivfyllning
(2 portioner)
2 st kycklingfiléer
4 skivor prusciutto
salt
nymalen svartpeppar
1 dl svarta oliver
4 st cocktailtomater
1 tsk olivolja
1 st vitlöksklyfta
plastfolie
aluminiumfolie
1 msk rapsolja till stekning

Lägg en kycklingfilé i en plastpåse och banka ut den med hjälp av en köttklubba så att den blir jämnt tunn, upprepa sedan samma process med den andra filén. Tag två bitar plastfolie, lägg sedan två bitar prusciutto brevid varandra så att de överlappar på varje foliebit. Lägg därefter de utbankade kycklingfiléerna ovanpå dessa. Krydda med salt och svartpeppar. Mixa oliver, cocktailtomater, vitlök samt olivolja till en jämn smet. Fördela sedan denna ovanpå kycklingen. Gör med hjälp av plastfolien två rullar av kycklingen, tänk rulltårta, så att det blir till något som liknar en smällkaramell. Ta tag i ändarna och vrid dessa så att kycklingen packas hårt inne i rullen, ta därefter aluminiumfolie och rulla in det hela i. Gör på samma sätt där och vrid ändarna så att det blir till hårt packade rullar.
Koka upp en stor kastrull med vatten och lägg i rullarna i vattnet, låt dessa sedan koka i 20 minuter. Ta upp dem och låt de vila i minst 5 minuter, om man vill förbereda sin kyckling för senare sluttillagning så är fram till hit man kan göra det. När kycklingen fått vila ett tag ta då bort både aluminium- och plastfolien från rullarna. Värm en stekpanna med rapsolja bryn rullarna runtom så att de får en fin färg och blir genomvarma. Lyft upp dem ur stekpannan och skär ett snett snitt så att varje rulle blir till två halvor.

Ballotinen inlindad i plastfolie
Basilika- och salladslökssås
(2 portioner)
1 msk smör
1 st vitlöksklyfta
1 dl vitt vin
1 msk kycklinfond
2 dl vispgrädde
2 st salladslökar, den gröna delen
1 msk fryst basilika
salt
Värm en kastrull med smör och bryn finhackad vitlök försiktigt. När den börjar få färg tillsätt då vitvin tillsammans med kycklingfond, låt det koka upp och vispa sen ner grädden. Låt nu såsen koka i ca 5 minuter och tillsätt sedan salladslök tillsammans med basilika. Mixa allt med en mixerstav och låt därefter såsen sakta puttra tills den blir krämig i konsistensen. Smaka av med salt på slutet.
Morots- och potatispuré
(2 portioner)
150 gram morot
100 gram potatis, mjölig sort
25 gram smör
salt
ev 1 skvätt mjölk
Skala morot och potatis, dela dem i jämnstora bitar och koka dem mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och pressa dem med hjälp av en potatispress tillbaks i kastrullen. Vispa i smöret och smaka av med salt, tillsätt eventuellt en skvätt mjölk om purén är lite tjock i konsistensen. Sätt kastrullen på  spisen med låg temperatur på plattan och värm försiktigt upp purén igen.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken
Annonser