Pasta Papardelle med frästa grönsaker i rostad vitlökscreme och prusciutto

På fredagar är det skönt när maten går ganska fort att laga till och inte kräver särskilt mycket arbete så att man får tid att umgås med familjen istället. Därför brukar det ofta bli någon typ av färsk pasta (inte egengjord) tillsammans med en god sås och lite annat. Den här fredagen valde min dotter grönsakerna, jag pastan och eftersom jag spenderat min dag på tävlingen ”Årets kock” så fick det bli en creme fraiche skapad av en tidigare segrare som fick utgöra grunden till såsen. Tillsammans med lite pruscuitto som jag passat på att köpa när den var på extrapris så blev det till en god men enkel middag.

Frästa grönsaker i rostad vitlökscreme 
(2 portioner)
0,5 gul lök
2 st salladslökar
0,5 huvud broccoli
1 msk rapsolja
0,5 krm nymalen svartpeppar
1 stor morot
1 dl vitt vin
1 msk kycklingfond
2 dl crème fraiche rostad vitlök/timjan
Hacka den gula löken och strimla den grova delen av salladslöken. Skär av den grova biten på broccolistammen. Skär sedan små buketter av broccolibuketten och finhacka det som är kvar av stammen. Värm en stekpanna med oljan och lägg i löken tillsammans med den finhackade broccolistammen. Låt detta fräsa på medelvärme och krydda med ca 0,5 krm nymalen svartpeppar. När lök och broccoli börjar mjukna slå då på vitt vin tillsammans med kycklingfond och låt det koka någon minut. Tillsätt sedan crème fraichen tillsammans med broccoli och låt allt koka på låg värme tills såsen blivit krämig. Under tiden skala moroten och använd sedan potatisskalaren för skära tunna långa strimlor av moroten. När såsen blivit krämig blanda då ner morotsstrimlorna och låt de koka med någon minut.
250 gram färsk pasta papardelle
150 gram prusciutto
50 gram parmesanost (eller liknande)
Koka pastan i välsaltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet från pastan när den är färdigkokt (al dente) och blanda med den färdiga pastasåsen, fördela sedan detta på två tallrikar. Riv remsor av pruscitton för hand och fördela den ovanpå pastan, avsluta med att hyvla över parmesanost med hjälp av en osthyvel.
Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
Eller så hittar du mig på twitter under namnet skolkocken
Annonser