Tonfiskpastrami med parmesancrème och färsk tagliatelle med sauterade grönsaker

Det finns tonfisk och så finns det tonfisk. När jag var mindre så var den enda tonfisk jag kände till den som kom i burk, en torr tråkigt historia som jag tycker mer liknar kattmat än fisk. Numera är den enda tonfisk jag äter sådan som köps i fiskdisken och kan stekas/grillas. Två saker som är viktiga är: när man köper fisken se då till att det inte är tonfisk från hotade bestånd och när man lagar fisken att den inte blir genomstekt för då blir den torr. Färsk tonfisk ska ha en kärna i mitten som inte är
genomstekt, motsvarigheten till nötköttets mediumstekt helt enkelt.

Tonfiskpastrami
(2 portioner)
400 gram tonfisk (i hel bit)
1 dl sesamfrö
1 tsk pepparmix
1 tsk flingsalt
1 msk rapsolja
1 krm salt
Skär tonfisken i fyra jämntjocka ”stavar”, så att stektiden blir samma för alla bitar. Blanda samman sesamfrö, pepparmix och flingsalt på en tallrik. Vänd fiskbitarna i bladningen så att det fastnar kryddor på alla sidor. Låt fisken sedan ligga i rumstemperatur i minst 10 min före stekning. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och lägg i fiskbitarna. Stek dessa ca 1 minut på varje sida och avsluta med att snabbt bryna på kortsidorna så att tonfisken har en brynt yta runtom. Plocka ur fisken ur stekpannan och låt den sedan vila några minuter innan den försiktigt skivas upp i centimetertjocka skivor före servering.
Parmesancrème
(2 portioner)

1 dl smetana
1 dl finriven parmesanost (eller liknande ost)
nymald svartpeppar

Blanda samman smetana med den rivna parmesanost, avsluta med att tillsätta nymald svartpeppar efter eget tycke och smak. Låt därefter såsen stå kallt i minst 30 minuter innan servering så att smakerna tar ihop sig och binds samman.

Färsk tagliatelle med sauterade grönsaker
(2 portioner)

300 gram färsk tagliatelle

1 msk rapsolja
1 st vitlöksklyfta
200 gram skogschampinjoner
1 st röd snackspaprika
3 st salladslökar
8 st cocktailtomater
0,5 tsk salt

Börja med att sätta på ett välsaltat vatten till att koka pastan.
Värm på en djup stekpanna med rapolja och finhackad vitlök så att den långsamt värms upp. När oljan är varm lägg då i champinjonerna som ska var skurna i kvartar. Under tiden som de sauteras skär då paprikan i strimlor,  strimla salladslöken och dela tomaterna i halvor. När svampen börjar mjukna tillsätt då paprikan och låt allt stekas på tills det blir mjukt. Under tiden lägg i pastan i det kokande vattnet och koka den enligt anvisningen på förpackningen. När pastan kokat klart häll då av den i ett durkslag och låt den rinna av. Blanda sedan ner den i stekpannan tillsammans med salladslöken och tomaterna. Rör runt allt och låt det blir varmt, lägg sedan upp det på två tallrikar.


Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

Eller så hittar du mig på twitter under namnet skolkocken