Rimmad ugnsbakad skrei med brynt smör, färskriven pepparrot och sötpotatispuré

Idag har jag lagat mat på en säsongsprodukt, nämligen Skrei. Skrei är torsk som varje år vandrar från Barents hav ner till nord-norska kusten för att leka. Efter den långa vandringen genom kalla klara vatten och hårda strömmar, blir torsken muskulösare och får ett fastare vitare och mer delikat kött. När torsken är framme, kallas den för skrei (info från norskfisk.se). Jag valde att laga till den ganska enkelt och servera med enkla tillbehör. Fisken fick ligga i en saltlake i 5 timmar innan tillagning för att den skulle bli än fastare och sältan skulle tränga in i hela fisken.

Rimmad ugnsbakad skrei
(2 portioner)
500 gram skreifilé (alt torksfilé)
1 liter vatten
3 msk salt
limepeppar, nymald
15 gram smör
Putsa filéerna och skär bort benen genom att byxa den, dela sedan filén i två jämnstora portionsbitar. Vispa ner 3 msk salt i 1 liter vatten till en saltlake, lägg fisken i en form och slå över saltlaken. Täck över och ställ in fisken i kylskåpet, låt den sedan stå 4-5 timmar. Ta därefter ut fisken ur laken och torka av den. Lägg fisken i en ugnsfast form, krydda den med limepeppar på ytan och lägg på en tunna skiva smör. Sätt en stektermometer i den tjockaste biten och sätt sedan in fisken i ugn på 125 grader tills kärntempen visar 55 grader (räkna ca 25-30 minuter).
Sötpotatispuré
(2 portioner)
600 gram sötpotatis
salt till kokvatten
30 gram smör
0,5 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 nypa chilipulver
några droppar tryffelolja
Skala sötpotatisen och skär den i jämnstora bitar, lägg den i saltat vatten och koka den tills den är mjuk. Häll av vattnet från potatisen i ett durkslag och låt den rinna av någon minut, pressa den sedan genom en potatispress tillbaks i kastrullen. Tillsätt smöret och rör runt med en visp, sätt tillbaks kastrullen på spisen på låg värme. Tillsätt mjölken och rör tills purén blir varm. Krydda sedan med salt, chilipulver och tryffelolja.
Brynt smör
(2 portioner)
30 gram smör
Smält smöret på låg värme och höj sedan till medelvärm. Låt smöret sakta få en gyllenbrun färg och lyft därefter av kastrullen. Låt det vila någon minut och häll ur smöret från kastrullen men se till att inte få med bottensedimentet.
Färskriven pepparrot
(2 portioner)
50 gram pepparrot
Skala pepparroten och finriv den på rivjärn strax innan servering.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

Eller så hittar du mig på twitter under namnet skolkocken