Gulashgryta möter Biff Stroganoff

När jag började i branschen var cross-cooking stort. Det vill säga att man blandade ingredienser och influenser från olika kök till nya rätter. Sedan kom fusionsmatlagning som var en fortsättning på samma matlagningstrend. Egentliga är det ganska enkelt, man väljer ingredienser från minst två olika rätter, lagar dem antingen på ett traditionellt sätt eller med en helt ny teknik.
I söndags när jag skulle laga middag så var köttgryta planerad och grundtanken var att jag skulle göra biff stroganoff på lite härligt hängmörat ytterlår på svenskt kött från Hälsingestintan. Men sen när jag kolla vad jag hade för ingredienser hemma så lutade det mer åt en gulaschgryta. Men efter lite funderande bestämde jag mig för att kombinera ihop de båda, lägga till lite nya ingredienser och vips så var en ny maträtt skapad.

Krämig kumminkryddad köttgryta med paprika och champinjoner
(4 portioner)
400 gram ytterlår från nötdjur
1 msk rapsolja
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
0,5 röd chili
1 krm hel kummin
1,5 dl rött vin
3 dl vatten
0,5 dl tomatpuré
2 msk kalvfond
3 dl vispgrädde
1 röd snackspaprika
150 gram skogschampinjoner
salt och nymalen svartpeppar
Strimla köttet i ca 1×1 cm breda och 5 cm långa strimlor. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och bryn köttet, lägg sedan över det i en gryta. Finhacka gul lök, vitlök och röd chili. Bryn sedan detta i stekpannan tillsammans med kumminfrön och lägg sedan ner det i kastrullen med köttet. Slå över rött vin och vatten, låt sedan grytan med köttet koka upp. Tillsätt tomatpuré och kalvfond, låt sedan allt koka på låg värme under lock i ca 60 minuter (om vätskan kokar bort tillsätt då vatten så att köttet täcks) tills köttet börjar bli mört. Tillsätt sedan vispgrädde, strimlad paprika och skivade champinjoner. Låt allt koka upp och koka sedan ytterligare 25-30 minuter tills grytan blivit krämig av grädden som koka ihop med övriga ingredienser. Smaka av med salt och svartpeppar, servera med exempelvis lite nykokt potatis eller ris.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

Eller så hittar du mig på twitter under namnet skolkocken