Smörstekt rödingfilé med citronkryddad spenatsås och pressad potatis

En mataffär är ofta en ganska tråkig plats fylld av hyllmeter med förpackningar av olika slag därför finner jag fiskdisken som en liten oas. Här får man själv välja ut precis vilken råvara man vill ha och det av dagsfärska (förhoppningsvis) produkter som inte spenderat lång tid på hyllan i väntan på att bli förpassade till kundvagnen. Vi handlar oftast på lördagar just för att kunna köpa med lite färsk fisk till middag den dagen. Idag föll valet på hel röding, som jag sedan fileade hemma (men vill man så brukar man kunna få hjälp med det av sin fiskhandlare). Hemma i frysen hade jag lite spenat så därför fick det bli en spenatsås till den som jag kryddade upp med lite färsk citron och sedan serverades allt med pressad potatis. En riktigt nyttig måltid med omega-3 fett, järn och C-vitaminer.
Citronkryddad spenatsås
(4 portioner)
1 st schalottenlök
1 msk smör
1 dl vitt vin
1 msk kycklingfond
3 dl vispgrädde
200 gram fryst spenat
citronsaft från 0,5 citron
1 tsk salt
0,5 krm nymald svartpeppar
citronskal från 0,5 citron
Finhacka löken och sautera den i smör tills den börjar mjukna, slå då över vinet tillsammans med kycklingfonden och låt det koka upp. Tillsätt sedan vispgrädden och låt såsen koka 4-5 minuter. Blanda sedan ner spenaten och låt allt koka ytterligare 5 minuter. Tillsätt citronsaften och smaka av såsen med salt och peppar. Mixa såsen så att den blir slät och avsluta med att tillsätta citronskalet.
Pressad potatis
(2 portioner)
300 gram potatis
vatten och salt
Skala potatisen och dela den så att all potatis är jämnstor för att koktiden ska bli densamma. Lägg den i en kastrull och täck potatisen med vatten samt tillsätt salt. Koka upp allt och låt den sedan koka på medelvärme i ca 20 minuter tills all potatis är genomkokt, använd provsticka för att kontrollera. Häll av vattnet från potatisen och pressa den genom en potatispress, serverar därefter potatisen direkt.

Smörstekt rödingfilé

(2 portioner)
1 st hel röding (ca 650 gram)
salt och peppar
50 gram smör till stekning
Tvätta ur fisken i buken om det finns orenheter kvar. Filé sedan fisken och ta bort ben, antingen med hjälp av en pincett eller genom att skära bort bensträngen i mitten. Dela filéerna i 4 jämnstora bitar, krydda sedan fisken på köttsidan och låt den ligga minst 15 minuter i rumstemperatur innan stekning. Hetta upp en stekpanna med smör i och lägg i fisken med köttsidan ner först, låt den stekas 2 minuter tills den får en fin yta. Vänd sedan fisken och stek den klar med skinnsidan ner i 3-4 minuter.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

Eller så hittar du mig på twitter under namnet skolkocken