Pasta med blåmusslor och chorizo i krämig basilikasås

Som jag nämnt i något tidigare inlägg så har vi en vana hemma hos oss att ofta på fredagar lyxa till det med färsk pasta och något gott till det. Denna gång föll valet på blåmusslor som lagades till med lite vitt vin för att sedan blandas med lufttorkad chorizo som frästes i stekpanna. Detta ger en god kombination av sälta, lite hetta samt lite rökighet från korven. Sedan gjorde jag en basilikasås som musslorna och chorizon blandades ner i för att sedan serveras med färsk pasta.
Blåmusslor och chorizo i krämig basilikasås
(2 portioner)
1 nät blåmusslor (1 kg)
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
0,5 st röd chili
1 msk rapsolja
2 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
ca 0,5 tsk salt
1 msk fryst hackad basilika
ev maizenamjöl
50 gram lufttorkad chorizo
250 gram valfri färsk pasta, ex tagliatelle
vatten och salt
Rengör musslorna och ta bort orenheter från dem som ”skägg” m.m. Sortera bort musslor som är skadade eller inte sluter sig när man knackar/trycker på dem.

Finhacka löken, vitlöken och chilin (kärna ur den innan). Sautera sedan detta på låg värme i rapsoljan så att smakerna tränger ut och löken mjuknar. Höj sedan upp värmen på max och lägg i musslorna. Låt allt fräsa ihop någon minut och slå sedan över vitt vin. Lägg på locket och låt nu musslorna koka under lock 4-5 minuter. Nu ska alla musslor ha öppnat sig och vara färdigkokta, skulle det vara någon som fortfarande är sluten skall denna kastas då den är dålig.

Lyft ur musslorna ur kastrullen med hjälp av en hålslev, koka sedan upp spadet igen och tillsätt vispgrädden. Låt nu allt koka tills vätskemängden reducerats till hälften och såsen börjar bli krämig. Sila av såsen och slå tillbaks den i kastrullen, om den fortfarande är lite tunn red då av den med maizenamjöl blandat med vatten till en lätt krämig sås (tänk soppkonsistens). Smaka av såsen med salt och krydda den med fryst basilika, låt den sedan puttra på svag värme några minuter.

Plocka ur köttet från musslorna men lämna 8 st i sitt skal. Tärna chorizon fint och fräs den i sitt eget fett i en stekpanna några minuter så att den blir varm. Blanda ner musslorna (både med och utan skal) och chorizon i den färdigkokta såsen.

Under tiden som såsen kokas se till att pastavatten finns klart så att färsk pasta, ex tagliatelle, är färdigkokt samtidigt som det sista momentet på pastasåsen görs klart. Häll av vattnet från pastan och blanda sedan pastan med såsen på musslor och chorizo. Fördela allt på två tallrikar och avsluta med att toppa med lite nymalen svartpeppar.Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

Eller så hittar du mig på twitter under namnet skolkocken