Hummus på skolkockens vis

Hummus/houmus/hommos har sitt ursprung i arabvärlden och är en kikärtsröra som traditionellt består av kikärter som mixas till en slät röra tillsammans med sesampasta (tahini) och sedan kryddas med vitlök, citron och spiskummin. Men numera finns denna röra över hela världen och varierar i sitt innehöll.
Hummus kan serveras som ett tillbehör till kött eller fisk, men är även utmärkt som dipp till grönsaker eller som pålägg till bröd istället för smör.
Här kommer ett recept på min variant på hummus som jag gör på färdigkokta kikärtor på konserv men självklart kan man koka sina egna kikärter.
Hummus
1 burk kikärtor 400 gram (240 gram avrunnen vikt)
2 st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
saften från 0,5 citron
0,5 tsk salt
5 droppar tabasco
0,5 krm spiskummin
Öppna burken med kikärtor och häll av vätskan från ärtorna. Mixa sedan samman dem med övriga ingredienser i en mixer eller med en mixerstav till en slät massa. Låt hummusen stå en stund innan serveringen så att smakerna växer samman.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

Eller så hittar du mig på twitter under namnet skolkocken