Torskfilé meunière med räk- och hummersås

Ordet meunière är franskt och betyder ”mjölnarens fru”. Att tillaga något meunière innebär att man vänder det i mjöl och sedan steker det i smör. En klassisk rätt som tillagas på detta vis är ”Sjötunga meunière”.
I denna rätt har jag valt torskfilé som fisk istället och serverar den med en sås som får sin smak från hummerfond och räkor.

Räk- och hummersås
(4 portioner)
1 st schalottenlök
1 st vitlöksklyfta
1 msk smör
0,5 dl vitt vin
1,5 dl vatten
2 msk hummerfond
3 dl vispgrädde
ca 0,5 tsk salt
maizenamjöl + vatten till redning
saft från 0,5 citron
rivet skal från 1 citron
150 gram skalade räkor
Finhacka schalottenlök och vitlök, smält smöret i en kastrull och sautera löken i det. När löken börjar mjukna slå då över vinet och låt det koka upp. Tillsätt sedan vatten och hummerfond, låt detta koka upp och koka några minuter. Vispa sedan ner grädden och låt såsen ännu en gång koka upp, sänk sedan ner värmen och låt såsen puttra i ca 10 minuter. Smaka sedan av med salt, och red därefter såsen med maizenamjöl blandat med vatten. Låt därefter såsen koka några minuter och tillsätt citronsaft samt citronskal. Stäng av värmen och tillsätt räkorna, låt kastrullen stå kvar på plattan några minuter så att räkorna blir varma.
Torskfilé meunière
(4 portioner)
600-800 gram torskfilé
salt och peppar
1 dl vetemjöl
25 gram smör
Dela fisken i 4 lika stora portionsbitar, krydda dem därefter med salt och peppar efter egen smak. Hetta upp en stekpanna med smör i, vänd fisken i vetemjöl och lägg ner den i stekpannan. Stek på ena sidan i några minuter tills ytan fått en fin färg, vänd då fisken och sänk ner värmen till hälften. Låt nu fisken gå klar i stekpannan, vänd eventuellt någon gång under tiden så att fisken inte bränns. Stektiden varierar beroende på tjockleken hos torsken, men räkna med ca 4-8 minuter total stektid. När lamellerna i fisken släpper när man trycker försiktigt på den så är torskfilén genomstekt.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

Eller så hittar du mig på twitter under namnet skolkocken