Ugnsbakad citronrimmad lax med apelsinaioli och sparris

Här kommer en laxrätt där jag låter en bit laxfilé rimmas i en timme med salt och citron innan den går in i ugnen på låg temperatur. Att den rimmas gör dels att saltsmaken tränger in i fisken samt att saltet tillsammans med citronsaften ger en fastare fisk. Till den gjorde jag en aioli som smaksattes med apelsinsaft samt sparris som fick gå i ugnen i vitt vin och smör.

Ugnsbakad citronrimmad lax
(4 portioner)
800 gram laxfilé
2 msk flingsalt
1 tsk salt
0,5 citron: skal och saft
Putsa laxfilébiten och skär bort skinnet. Strö botten av ett ugnsfast fat med flingsalt och lägg laxen över. Salta den på ytan med vanligt strösalt, riv över citronskal och pressa över saften från citronhalvan. Låt nu laxen ligga en timma i kylskåp innan den ska in i ugnen.
Sätt ugnen på 120 grader och sätt in en stektermometer i den tjockaste delen av laxfilén, ställ in den på en kärntemperatur av 58 grader. Lägg några skivor citron på toppen av laxen och sätt sedan in laxen i ugnen. För en normaltjock lax tar det ca 40 minuter för den att nå 58 grader.
Apelsinaioli
(4 portioner)
0,5 dl majonnäs
0,5 dl crème fraiche
1 msk färskpressad apelsinjuice
1 st vitlöksklyfta
1 nypa flingsalt
nymalen svartpeppar
rivet skal från 0,5 citron
rivet skal från 0,5 apelsin
Blanda samman majonnäs, crème fraiche och apelsinjuice. Pressa ner en vitlöksklyfta och krydda med flingsalt samt svartpeppar. Riv skalet från 0,5 citron och 0,5 apelsin och rör ner detta. Låt såsen stå kallt minst 30 minuter innan servering så att smakerna binder ihop sig.
Sparris i ugn
1 knippe grön sparris
0,5 dl vitt vin
25 gram smör
1 msk flingsalt
Trimma sparrisen genom att ta bort den grova biten längst ner. Lägg den sedan i en ugnsfast form. Slå över vin, krydda med flingsalt och avsluta med att lägga klickar med smör på toppen. Täck formen med ugnsfolie och sätt in allt i ung tillsammans med laxen på 120 grader så är sparrisen färdig när laxen är färdig.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

Eller så hittar du mig på twitter under namnet skolkocken