Mjölkchokladfondant med crème anglais och apelsinkompott

Nyårsmenyns dessert är en som blir helt fantastisk om man får till den men om man misslyckas så får man en varm muffins att servera istället. Fondanten ska gräddas så att den är fast på ytan men har en rinnande chokladsås i mitten. Jag har lagat fondant ett tiotal gånger och har väl 75% lyckade gånger av dem. Så mitt tips är att provlaga desserten någon gång innan så att du vet hur den fungerar.
Crème anglais som den heter på franska eller vaniljsås som vi kallar den är ett utmärkt komplement till denna rätt men den fungerar lika bra till en bärpaj.

KRAV-märkt Madagascar bourbonvanilj
 Crème anglais 
(vaniljsås)
 (ca 3 dl sås)
1 vaniljstång (jag använde Madagascar bourbon)
2 dl mjölk
3 äggulor
0,5 dl strösocker
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Lägg ner dem tillsammans med stången i en tjockbottnad kastrull med mjölken. Låt allt koka upp och stäng sedan av plattan men låt kastrullen stå kvar 10 min.
Vispa äggulor och socker i 5 minuter tills det blir tjockt och luftigt. Lyft ur vaniljstången ur mjölken och slå den sedan över äggbladningen, rör därefter om ordenligt. Häll tillbaka bladningen i kastrullen och sätt den på spisen. Värm försiktigt såsen under omrörning tills den börjar tjockna men inte mer än till 85 grader (då riskerar man att äggen koagulerar). Sila ner såsen i en kall skål (ställ den i frysen innan) och kyl såsen så snabbt som möjligt. Täck skålen med plastfolie och ställ den i kylskåp i minst 1 timme men gärna över natten. Färdig sås håller sig upp till 2 dygn i kylskåp.
Apelsinkompott
(ca 2 dl)
1 stor apelsin eller 2 små apelsiner
1 msk socker
1 tsk cognac
1 msk apelsinmarmelad
ev potatismjöl
Börja med att tvätta apelsinen och riv därefter skalet, var noga med att inte få med det vita ”underskalet”. Skala därefter apelsinen med hjälp av en kniv så att ytterhinnan skärs bord. Ta sedan en vass kniv och skär ur klyftorna från apelsinen. Avsluta med att pressa ur all saft som finns i apelsinresterna när klyftorna är borta. Lägg skal, saft och klyftor i en kastrull tillsammans med socker, cognac och apelsinmarmelad. Koka sedan upp det och låt det puttra på svag värme tills vätskan kokat ur så att man får en tjock kompott. (Om den inte vill tjockna kan man reda med lite potatismjöl blandat med vatten).
Mjölkchokladfondant
(4-6 st)

2 ägg
2 äggulor
4 msk strösocker
100 gram smör
100 gram ljus blockchoklad
2,5 msk vetemjöl
smör och ströbröd till formen
muffinsform (4-6 st)

Vispa samman ägg, äggulor och strösocker till en luftig kräm. Smält smöret i en kastrull och lyft av den från värmen. Bryt chokladen i bitar lägger ner det varma smöret, rör om tills chokladen har smält. Blanda sedan chokladsmeten med äggblandning och avluta med att vända ner vetemjölet i blandningen.
Smörj formarna med smör och klä dem med ströbröd. Fördela sedan smeten i formarna med hjälp av en sprits eller sked. Grädda dem därefter i mitten av ugnen på 225 grader i 7 minuter. Nu ska de vara fasta på utsidan men ha en krämig mitten.

Stjälp upp fondanterna på tallrikar och lägg därefter på vaniljsås och apelsinkompott. Avluta med att garnera med lite färska bär och pudra med florsocker alt kakaopulver.Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

Eller så hittar du mig på twitter under namnet skolkocken