Senapspanerad ost- och skinkfylld fläskfilé med vispad senapscrème fraiche

I dessa tider är det lätt att hitta inspiration i de klassiska julrätterna och då kylskåpet är fyllt av den typen av varor så kan det vara bra att de kommer till användning på andra sätt än bara till julmaten. Dagens middag kom till på det sättet. Jag tog lite av crème fraichen som var kvar från sillverkningen idag, senap, lite ost och ströbröd som ändå fanns hemma till julen matlagning. Tillsammans med en fläskfilé och lite rökt skinka så fick det bli kvällens middag med inspiration från den griljerade julskinkan. Till detta serverade jag en ugnsfärdig pommes frites från butikens frysdisk, men där kan man självklart göra något på egen hand eller varför inte testa min falska hasselbackspotatis.

Senapspanerad ost- och skinkfylld fläskfilé
(3-4 portioner)
600 gram fläskfilé
3 stora skivor av rökt pigghamskinka
6-7 skivor ost av valfri sort
salt/peppar
tandpetare
1 ägg
2 tsk senap
0,5 dl maizenamjöl
1,5 dl ströbröd
20 gram smör
Börja med att skära köttet i skikt så att det blir till en tunn bred skiva som man kan platta ut (tänk rulltårta), man kan med fördel banka ut köttet med hjälp av köttklubba när det är skuret. Salt och peppra köttet på insidan och lägg sedan på den skivade skinkan samt osten. Rulla ihop köttet med fyllningen i mitten, dela fläskfilén på hälften för att den ska bli lättare att hantera och fäst sedan ihop den med hjälp av tandpetare (dessa ska sedan tas bort innan efter bryning). Krydda sedan köttet på utsidan med salt och peppar.
Knäck ägget och vispa samman  det med senapen i en djuptallrik. Häll upp maizenamjöl samt ströbröd på varsin tallrik. Rulla sedan köttet först i maizenamjöl, sedan äggsmeten och slutligen i ströbrödet. Hetta upp en stekpanna och smält smöret, lägg ner köttet och bryn båda bitarna runtom. Lägg upp dem på ett ugnsfast fat och ta sedan försiktigt bort tandpetarna. Sätt en stektermometer i den tjockaste biten och var noga så att den sitter i fläskköttet och inte i fyllningen.

Stek köttbiten i ugn på 175 grader i ca 30 minuter lite beroende på tjockleken på rullen. Använd dig av en stektermometer och låt köttet komma upp till 70 grader innan du plockar ut det. Ta ut köttet när det är färdigt och låt det vila en stund innan du skär upp det.
Vispad senapscrème fraiche
(4 portioner)
1,5 dl crème fraiche
ca 1,5 msk senap av valfri sort
Vispa kylskåpskall crème fraiche med hjälp av elvisp i 4-5 minuter tills den blir luftig och fast. Vispa sedan försiktigt ner senapen i den och ställ den kallt så att smakerna för växa till sig. 
Jag använda mig av Apoteket Hjärtas julsenap som är en grovkornig senap med viss styrka och sötma. Men valfri senap fungerar, tänk bara att mängden kan behöva justeras beroende på styrkan hos senapen.Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet skolkocken