Färsk pasta med krämig vitlökssås

Idag var det dags, efter att ha köpt pasta i hela mitt liv så var det så dags att laga egen. Min dotter som
verkar ha ärvt mitt matintresse följer programmet ”Fågel, fisk och marängsviss” på Barnkanalen. Ett program där Tom Sjöstedt får besök av barn och deras föräldrar för att laga mat efter ett tema. För några veckor sedan handlade avsnittet om Italiensk mat och egen pasta var en av sakerna som lagades. Och då kom frågan: ”När ska vi göra pasta pappa?”. Med tanke på att jag någonstans i källaren hade en pastamaskin som jag ärvt från min syster oanvänd, vilket den sedan fortsatt att vara, för ett 10-tal år sedan så var det bara att krypa till korset och lova pastatillverkning inom en snar framtid. Så idag var det så dags att plocka fram den och se om den rostat ihop när den stått undanstoppad och aldrig använts. Men till vår glädje så fungerade den, kanske inte helt perfekt men den fungerade i alla fall. Till pastan som tillverkades, blev en lite tjockare variant på tagliatelle, gjorde jag en krämig vitlökssås som kompletterades med prusciutto och lite hyvlad parmesanost.
 

Pastadeg
(4 portioner)

5 dl vetemjöl

4 ägg

Lägg vetemjölet i en hög på bänken och forma en grop i mitten. Knäck äggen i en skål och vispa ihop dem, häll dem sedan i mjölgropen. Ta en gaffel och vispa in lite mjöl i taget i äggen. När allt ägg är blandat med mjöl börja då knåda ihop degen med mjölade händer. Nu ska degen knådas tills den är slät och elastisk vilket tar ca 10 minuter. Lägg sedan degen kallt i minst 30 minuter innan det är dags att kavla ut den.

När det är dags att form pastan dela då degen i fyra bitar, ta fram en bit och låt de andra ligga kvar i kylen. Platta ut den med hjälp av händerna och kör den sedan genom pastamaskinens alla lägen stegvis, fram till den tunnaste nivån. Forma den sedan till valfri pasta, antingen med hjälp av maskinens valsar eller genom att göra exempelvis egen ravioli.

Koka upp en kastrull med rikligt med vatten och tillsätt salt enligt denna enkla formel: 1 liter vatten kräver 1 msk salt. När vattnet kokar ordenligt lägg då i pastan och koka den i ca 1-2 minuter lite beroende på tjockleken. Smaka på den, den ska vara al dente dvs ha tuggmotstånd men inte smaka deg/mjöl. Häll sedan av vattnet från pastan och servera den genast.

Krämig vitlökssås
(4 portioner)

3 vitlöksklyftor

15 gram smör

2 dl vitt vin
3 dl creme fraiche

2 msk kycklingfond
salt och svartpeppar

Skala, krossa och finhacka vitlöksklyftorna. Smält smöret i en kastrull och sänk ner värmen på lågt läge. Lägg i vitlöken och låt den svettas i smöret, när den börjar få färg häll då över det vita vinet. Höj därefter upp värmen och låt vinet reduceras ner till hälften. Tillsätt därefte creme fraiche tillsammans med kycklingfond. Låt nu såsen sjuda på medelvärme tills den börjar blir krämig, smaka då av med salt och peppar. 


Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet skolkocken
Annonser