Dill- och citronpeppargravad lax

Att grava lax är inte speciellt svårt och tar inte speciellt lång tid rent praktiskt. Det som är viktigt är att man ser till att laxen ligger i frysen i minst 3 dygn före man gravar den. Detta för att ta död på eventuella parasiter som kan finnas i rå lax, även om risken är lite när det gäller odlad lax.

Dill- och citronpeppargravad lax
1 kg laxfilé
0,5 dl salt
0,5 dl strösocker
2 msk citronpeppar
1 dl dill

Börja med att ta bort eventuella ben från laxfilén, dela den sedan i två lika stora bitar. Blanda salt, strösocker och citronpeppar. Gnid in fisken med kryddblandningen, glöm inte att gnida in även på skinnsidan. Hacka dillen och fördela den jämnt över köttsidan på laxbitarna. Lägg ihop bitarna med skinnsidan mot varandra, stoppa dem i en plastpåse och lägg den sedan i en form. Ställ in laxen i kylskåpet och låt den stå där 2-3 dygn. Se till att vända laxen några gånger under tiden som den gravas. När det är dags att servera den skrapa då bort dill och kryddor från ytan, skär bort ”fettkanten” på sidan och skiva därefter den gravade laxen tunt.


Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet skolkocken