Julbordet serverat och klart

Denna vecka har gått i julens tecken på Vasaskolan. I tisdag hade föräldraföreningen sin årliga julbasar, det innebär inte så mycket jobb för oss i köket. Vi ser till att handla hem varor till dem och värma glögg under kvällen. Däremot innebär det en 12-timmars arbetsdag och det kan sig vara lite tungt, men vi passade på att förbereda lite för det julbord som vi idag serverat. Igår, torsdag, var det som bekant lucia och precis som i de flesta andra skolor i Sverige firas detta med luciatåg. För oss i köket innebär denna dag att vi måste flytta hela våran serveringslinje två gånger. Före lunch är det ett luciatåg för lågstadiet och sen ska serveringelinjen upp innan lunchen kan serveras. Sen är det bara att plocka bort den efter lunchen så att luciatåget för mellanstadiet kan genomföras. Det är den lilla nackdelen med att ha en matsal som även dubblerar som aula. Men nog om det.

Veckans, ja kanske hela terminens höjdpunkt, gick av stapeln idag – nämligen det årliga julbordet. Det är det tredje året som jag ansvarar för det när det gäller planering och genomförande. Och för varje år så har vi gjort det bättre och bättre. Mer rätter och fler egenproducerade rätter, även om vi har en bit kvar innan vi gör allt helt själva.

Det är en ganska slitsam dag som jag inledde kl 6 i morse med att ställa i ordning serveringslinjen så att vi skulle få plats med allt. Lite extra bord sattes på plats och vi fick även placera några saker på andra ställen i matsalen just denna dag. Men sen var det bara att sätta igång och lägga upp allt som vi hade planerat och lagat till, för att kunna öppna upp dörrarna till de första gästerna strax innan 11.

Julbordet 2012 på Restaurang Guldtuppen

Mixsallad på isberg, bladspenat och rosésallat
Morotsstavar
Inlagd sill
Senapssill
Vitlökssill
Ägghalvor
Skagenröra
Gravad lax
Hovmästarsås
Rökt kalkon
Julskinka
Rödkåls- och äppelsallad med kanel och tranbär
Rödbetssallad
Äppelmos
Svensk senap
Västervikssenap
Kokt skalad kulpotatis
Köttbullar
Prinskorv
Julkryddade kamben med julmust- och glögg glace
Janssons frestelse
Exotiskt fruktfat
Knäckebröd
Juledamer

Allt detta skapar vi med en budget på 9:-/elev och dag. Så det är kul när vi får en oerhört positiv respons från dagens gäster, stora som små. Det sporrar till att redan nu fundera över nästa års julbord, vad vi till nästa år kan lägga till över saker vi lagar själva och om vi kan hitta någon nytt att addera till julbordet.


 Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet skolkocken