Lasagne med bacon och paprika

Lasagne var önskat till dagens middag men jag tänkte inte göra den gamla vanliga utan istället blanda i lite nya ingredienser. Numera gör jag min lasagne på lasagnetter, små veckade pastaskivor som man blandar med såsen och slipper på så sätt momentet med att varva plattor och sås. Dessutom är de lasagnetter jag använder fullkornspasta så det blir ju lite nyttigare också eftersom fiberinnehållet är högre.

Lasagne med bacon och paprika
(6-8 portioner)
Köttfärssås med bacon och paprika
140 bacon (1 paket)
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 röd chili
500 gram nötfärs
1 röd snackspaprika
0,5 dl tomatpuré
0,5 ajvar relish
400 gram passerad tomat
3 dl vatten
1 dl rött vin
2 msk kalvfond
200 gram morot, riven
salt och peppar
Strimla baconet och bryn det i en vid kastrull eller en djup stekpanna. Finhacka lök, vitlök och chili – blanda sedan ner det tillsammans med baconet och låt allt brynas tills det får en fin färg. Tillsätt nu köttfärsen i omgångar och bryn den. Strimla paprikan och blanda ner den i köttfärsröran tillsammans med tomatpure och ajvar relish, låt alltsammans bryna några minuter och slå sedan över passerad tomat, vatten, rött vin och kalvfond. Koka upp allt och låt det puttra på låg värme. Skala och riv morötterna, lägg sedan ner dem i såsen. Låt nu nu alltsammans koka på låg värme i ca 20 minuter så att smakerna binds samman, avsluta med att krydda med salt och peppar efter egen smak.
Ostsås
1 dl vatten
5 dl standardmjölk
2 dl smetana
2 dl riven ost
salt och vitpeppar
vetemjöl och vatten till redning
Här kommer ett litet ”husmorstips” för att slippa att ostsåsen bränner fast. Koka upp 1 dl vatten och sänk ner värmen till hälften, tillsätt sedan mjölken. På så sätt undviker man att proteinerna från mjölken bränner fast i botten när kastrullen värms upp. När mjölken kokar blanda då i smetana tillsammans med den rivna osten, låt allt koka några minuter på svag värme. Red sedan av såsen med en redning på vetemjöl och vatten, när man använder lasagnetter ska såsen inte var för tjock då de drar åt sig vätska. Konsistensen ska var som en tjockare soppa snarare än vanlig såskonsistens. Smaka av med salt och peppar, låt sedan såsen koka i några minuter för att få bort mjölsmaken.
12 dl lasagnetter
2 dl riven ost
Blanda samman köttfärssåsen, ostsåsen (spara 2 dl sås till topping) och lasagnetterna i en stor bunke. Häll upp blandningen i en smord ugnsfast form, ringla över den sparade ostsåsen och avsluta med att strö över riven ost. Grädde lasagnen på 200 grader i ca 30 minuter tills den fått en fin färg på ytan och pastan är genomgräddad.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.