Biff med cognacspepparsås

Idag blev det kött här hemma. Hade hittat en fin biff med kappa på extrapris och till den lagade jag en cognacspepparsås samt mina falska hasselbackspotatisar. Potatisarna har jag lagat förut så om ni följer den här länken så hittar ni receptet. När det gäller stekning av köttet så är det svårt att ge generalla råd, det handlar så mycket om köttet kvalitet, temperatur och tjocklek så stirra er inte blind på de tider m.m. som jag anger utan gå på egen känsla och använd gärna en termometer.

 

Cognacspepparsås

(4 portioner)

2 st schalottenlök

1 st vitlöksklyfta

1 lite morot

20 gram smör

1 tsk pepparmix

1 st lagerblad

1 msk cognac

2 dl vatten

1 msk kalvfond

3 dl vispgrädde

maizenamjöl och vatten till redning

salt

soja collorit

Hacka lök, vitlök och morot i fina bitar. Bryn sedan dessa i en varm kastrull med smör, lagerblad och pepparmix på mellanvärme. När löken börjar ta färg slå då på cognac, låt alkoholen fräsa bort och tillsätt sedan vatten tillsammans med kalvfond. Låt nu allt koka upp och reducera vätskemängden till hälften, vilket tar ca 10 minuter. Tillsätt därefter vispgrädden och låt allt reducera ner ännu en gång, i ca 10 minuter tills såsen börjar tjockna. Sila av såsen och låt den koka upp ännu en gång, blanda maizenamjöl och vatten till en redning och red sedan såsen till önskad konsistens. Låt den koka några minuter för att få bort mjölsmaken och smaka av med salt och färgsätt ev med soja collorit.


Biffstek

(4 portioner)

600-800 gram biff med kappa av god kvalitet

2 tsk flingsalt

0,5 tsk pepparmix

20 g smör och 1 msk olja till stekning

Skär köttet i 4 lika tjocka skivor och gör skåror i fettkappan för att undvika att den böjer upp sig när köttet steks. Krydda med salt och peppar på båda sidor och låt sedan köttet stå i rumstemperatur 10-15 minuter innan stekning för att köttet inte ska vara kallt. Värm en stekpanna med en blandning av rapsolja och smör, olja för att klara temperaturen som krävs och smöret för att ge en god smak. Lägg ner köttbitarna två åt gången och bryn dem på varje sida. Ställ sedan in köttet i ugnen på 200 grader och låt det gå färdigt. Använd gärna en stektermometer för att vara säker på att du får den stekgrad du vill ha. Själv låter jag dem gå till ca 63 grader så att de blir medium, vilket jag tycker är godast. Ungefärlig tid att gå efter för det stekresultatet är 8-10 minuter om biffarna är ca 3-4 cm tjocka. Kom ihåg att låta köttet vila lite innan det äts så att inte all köttsaft rinner ut ur köttet.

 

 

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.

http://www.facebook.com/Skolkocken

Annonser