Currykryddade kycklingspett med cashewnötssås

Här kommer ett kycklingspett som är enkelt att fixa till och som tillbehör till den gjorde jag en cashewnötssås, en variant på jordnötssåsen även känd som sataysås. Rätten kompletterades med ett basmatiris som kokades enligt instruktionerna på förpackningen.

Cashewnötssås

(4 portioner)

1 gul lök
100 gram cashewnötter, osaltade
1,5 tsk röd currypasta
1 msk rapsolja
4 dl kokosmjölk (1 burk)
1 msk kycklingfond
0,5 tsk salt
ev vatten

Finhacka löken och bryn den sedan i rapsolja i en djup kastrull tillsammans med cashewnötter och röd curry. När löken börjar mjukna tillsätt då kokosmjölken tillsammans med kycklingfonden. Koka upp såsen och låt den sedan koka på låg värme i ca 10 minuter. Mixa allt med hjälp av en mixerstav så att nötterna och löken slå sönder, såsen ska vara lite grynig. Ställ tillbaks kastrullen på spisen och tillsätt salt samt ev vatten om den är lite tjock. Låt den koka ytterligare några minuter och smaka av den med salt samt currypasta.

 

Currykryddade kycklingspett

(4 portioner)

4 st kycklingfileer (ca 700-800 gram)
1 tsk currypulver
1 tsk salt
8 st träspett
1 msk rapsoljaDela kycklingfiléerna först mittöver så att du får två halva filéer, skär dem sedan ännu en gång på hälften så att långa bitar av kycklingfilé skapas. Mät träpinnarna så att de får plats i stekpannan, om inte trimma dem med hjälp av sax/avbitare till rätt längd. Trä sedan upp två bitar kycklingfilé på varje pinne. Krydda sedan runtom hela spettet med curry och salt. Hetta upp en stekpanna med rapsolja i och stek bryn sedan spetten i omgångar. Lägg sedan de brynta spetten tillsammans i stekpannan igen och låt dem stekas klart på medelvärme. Räkna med en total stektid på ca 10 minuter inklusive bryning. Kontrollera att kycklingen är klar genom att skära ett snitt i den tjockaste biten.

 
 

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nyarecept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite småtips, länkar och annat på sidan.

 

 

 

Annonser